Lajme

1300 vende praktike të lira në Zvicrën frëngjishtfolëse

Në Zvicër, në vitin 2023 janë nënshkruar tashmë 76,000 kontrata praktike, ose 2,000 më shumë se në vitin 2022. A priori, sektori i praktikës po ecën mirë në Zvicër.

Dhe nuk ka mbaruar: në të gjitha kantonet frëngjishtfolëse, është ende e mundur të nënshkruhen kontrata këtë vjeshtë. Më shumë se 1,300 vende praktike janë ende të disponueshme në faqen e internetit Orientation.ch. Një numër që mund të rezultojë të jetë edhe më i lartë, pasi punëdhënësit nuk u kërkohet të kalojnë nëpër platformë për ofertat e tyre të punës, shkruan RTS.

Christophe Nydegger, kreu i departamentit të trajnimit profesional në Friburg dhe president i Konferencës Zvicerane të Zyrave të Trajnimit Profesional, shpjegon se ky ndryshim në vjeshtë është i lidhur me një prirje të përgjithshme.

“Për shumë vite, kontratat e praktikës janë nënshkruar shpesh më vonë në kantonet latine. sesa në kantonet gjermanishtfolëse, ai specifikon në programin Po flasim për të. Ndoshta është një efekt i Covid. Bizneset duhet të funksionojnë dhe ne të kujdesemi për çirakët më vonë Për shembull, në kantonin e Friburgut, ne jemi ende në pritje të nënshkrimit të 100 deri në 150 kontratave nga tani deri në festat e vjeshtës”, përcjell albinfo.ch.

Sipas Christophe Nydegger, 1,300 vendet e praktikës ende të lira në Zvicrën frëngjisht-folëse nuk pasqyrojnë mungesën e punës.

“Nëse kontratat e nënshkruara rriten, disa profesione kanë më shumë vështirësi në gjetjen e praktikantëve”. Në kantonet frëngjisht-folëse, ai vëren se profesionet që lidhen me shitjen me pakicë, shërbimet shëndetësore dhe sociale janë shumë të njohura.

Nga ana tjetër, profesionet që lidhen me ndërtimin dhe kanalizimet janë më pak të kërkuara.

“Ndoshta është e lidhur me Covid-in, por edhe profesionet e kateringut kanë më shumë vështirësi në gjetjen e praktikantëve. E njëjta gjë vlen edhe për zanatet si mishtorja dhe furra buke. Duke qenë se orët janë të veçanta, të rinjtë po humbasin, mes thonjëzave, një pjesë të jetës së tyre shoqërore. I takon kompanive të përshtaten duke ofruar orare dhe trajnime të ndryshme”, shtoi ai, shkruan RTS.