Shqiperia

Shqipêria negocion me Filipinet e Indonezinë për fuqi punëtore gjatë sezonês së verës

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit, Mirela Kumbaro deklaroi sot se Shqipëria është në negociata me Filipinet dhe me Indonezinë për të marrë fuqi punëtore, kryesisht për sektorin e turizmit.

Gjatë një interviste televizive, Kumbaro theksoi se sektori ka nevojë për fuqi punëtore. Ministrja bëri të ditur se janë lehtësuar edhe vizita e punës, me qëllim që t’u jepet mundësi atyre që vijnë nga vendet aziatike për të punuar në vendin tonë.

“Kemi bërë marrëveshje me disa vende dhe po vazhdojmë të bëjmë si me Filipinet, dhe Indonezinë për fuqi punëtore, për të mundësuar dhe lehtësuar hyrjen e fuqisë punëtore. Kemi lehtësuar vizat e punës, i japim mundësi atyre që vijnë nga vende aziatike që të punojnë në Shqipëri. Jemi duke punuar edhe me diasporën, ka të rinj që kanë punuar në vende të tjera në këta sektorë dhe po kthehen në vendin e tyre”, tha Kumbaro.

Kumbaro foli dhe për sezonin turistik, ku pritet një fluks i lartë, sidomos gjatë sezonit veror.

“Nëse bizneset thonë se kanë më shumë se 40 % rezervime të paguara se viti i kaluar, do të thotë se mund të kemi 14 milionë turistë. Pastaj, për 14 milionë vizitorë, sa forca pune na duhet? Pra ne po bëjmë përgatitjet që duhen për të përballuar këtë vit. Tashmë kemi sezon 365 ditë në vit”, tha Kumbaro.

Për t’iu përgjigjur kërkesës për turizëm gjithëvjetor, Kumbaro informoi se po punohet për të bërë një paketë të dedikuar, e cila do të mundësojë zhvillimin e turizmit në zonat malore.

“Po bëjmë një paketë të dedikuar për zhvillimin e turizmin në veri të vendit, lidhur me letrat e pronësisë, paketat fiskale për të zhvilluar turizmin malor”, tha ajo