Lajme

4,000 franga në muaj: Cyrihu vendos të prezantojë pagën minimale

Qyteti më i madh – dhe më i shtrenjtë – i Zvicrës po kërkon të vendosë një pagë minimale për orë nga viti 2024, përcjell albinfo.ch.

Në vitin 2022, një komitet i përbërë nga parti të krahut të majtë dhe sindikata paraqiti në këshillin e qytetit një iniciativë të quajtur “Një pagë për të jetuar”, e cila kërkonte që në Cyrih të futej një pagë minimale për orë prej 23 frangash në orë.

Këshilltarët bashkiakë u kundërpërgjigjën me një propozim edhe më të mirë javën e kaluar, duke e rritur shumën në një pagë minimale të rregulluar nga inflacioni prej 23.90 në orë – 4,000 franga në muaj.

Kjo pagë është menduar kryesisht për rreth 17,000 banorë të Cyrihut me të ardhura të ulëta, dy të tretat e të cilëve janë gra.

Paga minimale “do të lehtësojë shumë prej atyre që preken nga pagat e ulëta në qytetin e Cyrihut – punonjësit në zinxhirët e ushqimit të shpejtë, kompanitë e pastrimit dhe ata që punojnë në shitje me pakicë”, tha Oliver Heimgartner nga Partia Social Demokratike lokale.

Megjithatë, mund të ketë ende pengesa për të kapërcyer përpara se paga minimale e propozuar të bëhet ligj në Cyrih, pasi nuk mund të përjashtohet që grupet e krahut të djathtë, të cilët kundërshtojnë pagat minimale, të nisin një referendum për këtë çështje.

“Një pagë minimale rrezikon vendet e punës dhe dëmton ekonominë”, tha deputetja Susanne Brunner nga Partia Populiste Zvicerane (SVP).

Përveç kësaj, ajo vuri në dukje se një pagë minimale komunale – domethënë, ajo që vlen vetëm për qytetin dhe jo për të gjithë kantonin – është një “makth burokratik”.