Lajme

Banania, një nga ushqimet më të rëndësishme për shëndetin

 

E plotë, e shtypur, e rrahur me qumësht, e zier dhe madje e skuqur. Një banane ka qenë pjesë e jetës së brazilianëve për një kohë të gjatë dhe mënyrat e tij të konsumimit rishpiken çdo ditë.

Shumë e konsiderojnë bananen si një nga frutat më ushqyese. Kjo sepse, sasitë e mëdha të lëndëve ushqyese gjenerojnë disa përfitime si për ata që praktikojnë ndërtimin e trupit, ashtu edhe për ata që thjesht e duan këtë frut.
Ka disa lloje të ndryshme të bananeve, megjithatë, asnjë prej tyre nuk ndryshon një nga cilësitë që pëlqejnë më shumë brazilianët: kosto – përfitim. Me fjalë të tjera, është një ushqim i mirë dhe i lirë, i cili e bën më të lehtë konsumin për shumë njerëz.
Por kjo është vetëm një vrojtim i përfitimeve të kësaj frute. Në artikullin vijues do ta dini gjithçka për bananen dhe kuptoni pse rekomandohet kaq shumë për njerëz të të gjitha moshave dhe të të gjitha profileve.
Gjeni se çfarë mund të ofrojë përfitime për individin e zakonshëm dhe për aparatin e trupit, në mënyrë që të fitoni masë muskulore.

Përfitimet e bananes

Është një ushqim i pasur me kalium, karbohidrate, fibra, ndër ushqyeset tjerë thelbësorë për të siguruar një cilësi më të mirë të jetës për ata që konsumojnë.

* Parandalon sëmundjet e zemrës
Për shkak se përmban shumë kalium, kjo frutë siguron një funksionim të mirë të zemrës. Kjo sepse kaliumi vepron drejtpërdrejt për të ndihmuar rrahjet e zemrës, duke siguruar qëndrueshmëri për ta.
Përveç kësaj, prania e këtij minerali, e kombinuar me një normë të ulët të natriumi, do ta mbajë zemrën të lirë nga problemet që lidhen me sistemin kardiovaskular, duke ulur kështu rrezikun e një sulmi në zemër.
* Ndihmon në parandalimin e shfaqjes së kancerit
A vitamina C i pranishëm në këtë frutë është kryesisht përgjegjës për mbajtjen e trupit tonë të shëndetshëm. Parandalon shfaqjen e të ashtuquajturve radikalë të lirë, të cilët janë molekula të paqëndrueshme që dëmtojnë qelizat dhe mund të shkaktojnë kancer.
* Vepron në shëndetin e lëkurës
Bananet përmbajnë sasi të mira të vitaminës C dhe një super minerali të quajtur mangan. Këto dy elementë janë të shkëlqyeshëm për prodhimin kolagjeni, një proteinë de promovon elasticitetin e lëkurës, duke siguruar një pamje më të shëndetshme për ta.
* Siguron humor të përmirësuar
Kjo sepse ajo është e pasur me triptofan tek aminoacid, e cila shndërrohet në serotonin pasi të hyjë në qarkullimin e gjakut. Serotonina është një hormon që i garanton trupit tonë një ndjenjë të mirëqenies.
Përveç kësaj, bananet përmbajnë antioksidantë që janë përgjegjës për çlirimin e një hormoni tjetër të quajtur dopamine që gjithashtu siguron një ndjenjë të shkëlqyeshme të mirëqenies, duke përmirësuar kështu humorin tonë.

* i mirë për sytë
Ajo gjithashtu përmban vitamina A e cila, nga ana tjetër, ka disa përbërës që do të veprojnë në shëndetin e syve, duke siguruar kështu një shikim më të mirë. Kjo sepse përbërjet e pranishme në vitaminën A ruajnë membranën që rrethon sytë.
Përfitime të tjera që mund të nxjerrim në pah nga bananet janë:
* Mirë për trurin;
* Siguron gjumë më të mirë;
* Ndihmon në humbjen e peshës;
* Ndihmon në fitimin në masë;
* Parandalon plakjen e parakohshme;
* Siguron më shumë energji për trupin;
* përmirëson tretjen;
* Parandalon sëmundje të tilla si epilepsia dhe parkinsoni;
* Parandalon ngërçet;
* Përfitimet me koston më të mirë X;

* Ndër të tjera:
Numri i përfitimeve që promovon ky frut është vërtet mbresëlënës. Mund të përdoret në mënyrë strategjike në dietat e vendosura nga mjekët ose dietologët për të luftuar dhe / ose parandaluar sëmundje të ndryshme për trupin dhe trurin.
Rëndësia e bananeve për bodybuilders
Kur një person ka mungesë të kaliumit në trup, rezultati është ngërç i vazhdueshëm. Banania, duke qenë e pasur me kalium, do ta shmangë këtë problem duke ju bërë të keni një performancë më e mirë gjatë trajnimit.

Një faktor tjetër i rëndësishëm është që vitaminë B6 i pranishëm në të, bashkëpunon për të kursyer ndarjen e proteinave të muskujve, një faktor i domosdoshëm për parandalojnë humbjen e muskujve dhe favorizoni rikuperimin për stërvitjen tjetër.

Gjithashtu, rrit thithjen e zinkut, i cili është një mineral që merr pjesë në proceset e riparimit të indeve dhe luan një rol në sistemin imunitar.
Bananet janë akoma burime të triptofan, aminoacid në lidhje me përmirësimin e aktivitetit të trurit dhe përmirësimin e gjumit, të rëndësishëm në ndërtimin e trupit.
Bananet janë gjithashtu një burim i karbohidrateve, makronutrienti kryesor që gjeneron energji për trupin, i cili garanton trajnimi shijohej shumë më mirë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI