Integrimi

Dy personazhe reale shqiptare në skenën e teatrit zviceran

Politikania e njohur si ish kryeparlamentarja e parë me prejardhje të huaj e Kantonit të Lucernit, Ylfete Fanaj dhe këngëtarja e njohur e rapit, Loredana Zefi.

Skena e teatrit “Kleintheater” të Lucernit, të hënën mbrëma ishte në “zotërim” të dy grave të njohura shqiptarozvicerane: politikanes së njohur si ish kryeparlamentarja e parë me prejardhje të huaj e Kantonit të Lucernit, Ylfete Fanaj dhe këngëtares së njohur të rapit, Loredana Zefi.

Dy zonjat e përmendura përfaqësojnë dy profile skajshmërisht të ndryshme mes vete, prandaj dhe bërja bashkë e tyre në një skenë, me dialogë fiktivë përbën një sfidë për Jeton Nezirajn, autorin e tekstit të shfaqjes “King Lori #Instagration” që u dha më 7 shkurt, si premierë në Lucern, shkruan albinfo.ch.

Ajo që i bashkon Ylfeten dhe Loredanën është prejardhja e tyre shqiptare nga Kosova dhe njëherësh vendi ku ato jetojnë dhe janë socializuar, Kantoni i Lucernit.

“Foto: Mali Lazel)

Premiera “King Lori#Instagration” ka hapur njëherësh festivalin “Unfrisiert Festival” (Në përkthim të lirë “Festival i paqethur” 🙂 ) që mbahet në Lucern.

Në këtë shfaqje jokonvencionale janë përfshirë grupi zviceran-kosovar me Jeton Nezirajn si autor dhe Katharina Cromme si regjisore. Bëhet fjalë për një bashkëprodhim në mes të “Kleintheater Luzern”, Institutit të Cyrihut për Artet në Lëvizje dhe Qendrës Multimedia Prishtina.

l

 

(Foto: Mali Lazel

Ideja që përshkon shfaqjen është integrimi i të huajve, respektivisht sfidat dhe keqkuptimet që karakterizojnë një proces të tillë, kur bëhet fjalë për shqiptarët dhe Zvicrën.

Në një skenografi të pangarkuar – që përbëhet vetëm nga një smartfon mbidimensional – zhvillohet veprimi i gjithë shfaqjes, gjegjësisht i dy aktoreve që bartin gjithë barrën e saj, Susanne Abelein dhe Marie Gesien.

Abelein në rolin e Ylfete Fanajt mishëron figurën e një politikaneje tipike, të përgjegjëshme zvicerane, e cila, megjithatë ndesh në kufijtë e saj si person me prejardhje të huaj dhe si grua politikane.

(Foto: Albinfo.ch)

Në përgjithësi, shfaqja kryen misioin e saj, atë të sfidimit të temës së integrimit dhe të paragjykimeve e klisheve, duke u shërbyer njëkohësisht me klishe, të ngjyrosura tashmë me humor dhe vetironi.

(Fotot: Mali Lazel)