Lajme

A do ta monitorojnë vërtet punëdhënësit gjermanë orarin e punës së stafit?

Një rishikim në mënyrën se si gjurmohet orari i punës në Gjermani është në plan pas një vendimi të fundit të gjykatës. Por mbetet e paqartë se çfarë do të thotë në të vërtetë për botën e punës.

Javën e kaluar Gjykata Federale e Punës (BAG) deklaroi se punëdhënësit në Gjermani duhet të regjistrojnë orarin e punës të të gjithë punonjësve, transmeton Albinfo.ch.

Vendimi sjell në fuqi një vendim të vitit 2019 të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë (ECJ), i cili deklaroi se punëdhënësit në shtetet anëtare duhet të zbatojnë sisteme për të regjistruar sa orë në javë punonin punonjësit, gjë që deri më tani nuk është sjellë në ligj. nga qeveria gjermane.

Arsyeja kryesore për këtë, sipas GJED-së, është mbrojtja e stafit nga orët e tepërta të punës dhe jashtë orarit të papaguar.

Cilat janë pasojat e vendimit?

Specialisti i së Drejtës së Punës Dr. Michael Fuhlrott shpjegoi për The Local se vendimi ka një efekt të menjëhershëm juridik: gjykata vendosi që vendimi i GJED do të thotë se Akti Gjerman për Shëndetin dhe Sigurinë në Punë tani duhet të interpretohet në atë mënyrë që të përfshijë një detyrim për të regjistrojnë orët e punës.

“Me fjalë të tjera, detyrimi zbatohet drejtpërdrejt, për çdo kompani me efekt të menjëhershëm”, tha Fuhlrott.

Përditësimi i librit ligjor gjerman për të përfshirë vendimin origjinal të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë nga viti 2019 kishte qenë në axhendën e qeverisë së koalicionit për disa kohë, por ishte pezulluar për shkak të pandemisë. Kur një çështje përkatëse erdhi në Gjykatën Federale të Punës, gjyqtarët shfrytëzuan rastin për të adresuar këtë boshllëk në ligj.

Por në mungesë të një ligji të shkruar, është e paqartë saktësisht se si do të zbatohen rregullat e reja, përcjell tutje Albinfo.ch.

Dr. Fuhlrott tha: “Aktualisht ekziston një shkallë e lartë e pasigurisë se si duhet kuptuar vendimi. Do të duhet të presim për arsyetimin e saktë të gjykatës. Duke pasur parasysh mungesën aktuale të qartësisë, kompanitë duhet së pari të presin për arsyetimin e saktë pas vendimit dhe më pas të shqyrtojnë se si t’i përgjigjen atij.

Duket e pamundur, për shembull, që vendimi t’u japë punonjësve të drejtën për të ndërmarrë veprime ligjore kundër punëdhënësve për moszbatimin e regjistrave të detyrueshëm të orarit të punës. Por ajo që mund të ndodhë, është se autoritetet mund të fillojnë të kontrollojnë kompanitë për të parë nëse ato po mbajnë shënime për orarin e punës së stafit të tyre. Edhe pse në mungesë të rregulloreve të qarta qeveritare, kjo gjithashtu duket e pamundur.

Një gjë që është e qartë, megjithatë, është se qeveria federale tani është nën presion për të përcaktuar saktësisht se si do të funksionojë ligji.

Duke folur për Süddeutsche Zeitung, avokati i punës Philipp Byers tha se “krijon pasiguri të madhe ligjore, të cilën qeveria gjermane duhet ta trajtojë urgjentisht”.

Kur bëhet fjalë për sjelljen e legjislacionit të ri për të përfshirë vendimin e GJED-së, ka të ngjarë që do të ketë pak më shumë hapësirë ​​për manovrim kur vjen puna për të përcaktuar saktësisht se si do të funksionojë ligji.

Mund të jetë e mundur që kompanitë që operojnë në një “model besimi” do të jenë në gjendje të mbajnë një farë mase fleksibiliteti në mënyrën se si kryhet regjistrimi i kohës.

Një zëdhënës i Ministrisë Gjermane të Punës i tha Local se çdo pasojë e mëtejshme e vendimit mund të vlerësohet plotësisht vetëm pasi gjykata të publikojë arsyetimin e saj për vendimin. Kjo pritet në javët në vijim.

“Ministria Federale e Punës dhe Çështjeve Sociale do ta shqyrtojë këtë dhe po punon për një projektligj përkatës”, tha një zëdhënës.

Cili është reagimi i njerëzve në Gjermani?

Pas vendimit, një sondazh i kryer nga instituti i kërkimit të opinionit Civey për T-online, tregoi se shumica e gjermanëve e shohin këtë zhvillim si një gjë të mirë.

Në përgjigje të pyetjes “Si e shihni faktin që të gjithë punonjësit do të duhet të regjistrojnë orarin e tyre të punës në të ardhmen?” 61 për qind e të anketuarve janë përgjigjur ose “shumë pozitivisht” ose “pozitivisht” ndërsa vetëm 22 për qind janë përgjigjur me përgjigjen “negative” ose “shumë negative”. Gjithsej 17 për qind ishin të pavendosur.

Megjithatë, ka shumë mosmarrëveshje për vendimin. Nga njëra anë, mund të forcojë të drejtat e punëtorëve dhe të ndihmojë në parandalimin e orarit të papaguar jashtë orarit, ndërsa nga ana tjetër, paraqet një pengesë të konsiderueshme burokratike për punëtorët dhe organizatat që kanë funksionuar më parë sipas një “modeli besimi” të matjes së kohës.

Zhvendosja drejt punës nga shtëpia sjell gjithashtu avantazhe dhe disavantazhe të mundshme për rregullin e ri. Nga njëra anë, mund të nënkuptojë që punonjësit që punojnë nga shtëpia tani do të duhet të dokumentojnë çdo minutë që nuk punojnë në të vërtetë, ndërsa nga ana tjetër, ata për të cilët puna nga shtëpia do të thotë më shumë jashtë orarit do të kompensohen në mënyrë të drejtë.

Ministri i Punës i North Rhine-Westphalia, Karl-Josef Laumann (CDU), përshëndeti vendimin dhe bëri thirrje që vendimi të zbatohej shpejt.