Lajme

A do ta ndalojë Zvicra shitjen e iPhone 12?

Një autoritet francez mati 5.74 në vend të katër vatëve të lejuara për kilogram rrezatim elektromagnetik kur testoi iPhone 12 dhe kërkoi që Apple të ndalonte shitjen e iPhone 12 dhe kompania më pas njoftoi një përditësim të softuerit për Francën.

Si është në Zvicër?

Autoritetet zvicerane nuk kanë reaguar ende. Edhe këtu, prodhuesit janë thelbësisht të detyruar të respektojnë vlerat kufitare të rrezatimit.

Pse Zvicra nuk vuri re asgjë?

Sepse autoritetet nuk po e kontrollojnë këtë, edhe pse teknologjia për këtë vjen nga Zvicra, sipas këshilltares kombëtare të Partisë së Gjelbër, Marionna Schlatter. Derisa Këshilli Federal iu përgjigj një pyetjeje përkatëse në Parlament në vitin 2019, prodhuesit e telefonave celularë janë përgjegjës për pajtueshmërinë me udhëzimet dhe sigurinë e produkteve, shkruan 20minuten.

A do të ndryshojë kjo tani?

Schlatter ka kohë që i bën thirrje Zvicrës që të kontrollojë vetë telefonat celularë. “Ka pasur dhjetëra raste të tilla. Nuk mund të ndodhë që telefonat celularë të tejkalojnë rregullisht nivelet e lejuara të rrezatimit potencialisht të rrezikshëm, por autoritetet zvicerane as që e vërejnë këtë sepse ne nuk bëjmë asnjë kontroll. Qeveria federale duhet të veprojë tani dhe të vendosë kontrolle”, thotë Schlatter. Një ligj për mbrojtjen e shëndetit është aq i mirë sa monitorohet, përcjell albinfo.ch.

Këshilltari Kombëtar i FDP, Christian Wasserfallen, nga ana tjetër, mbrohet kundër rregulloreve të reja. “Testimi i të gjithë telefonave celularë nga shteti nuk është efektiv dhe vetëm i bën telefonat celularë më të shtrenjtë. Celulari që shitet është i njëjtë kudo. Nëse konstatohet se një vlerë kufi është tejkaluar në Francë dhe ka shkelje të ligjit zviceran, autoritetet mund të marrin masa. Nuk ka nevojë për rregulla të reja gjithëpërfshirëse”, u shpreh ai.

A është rrezatimi në të vërtetë i dëmshëm apo kancerogjen?

Kjo nuk është vërtetuar. Studimi më i madh dhe më i shtrenjtë për këtë temë deri më sot u publikua në vitin 2018. Përfundim: Një lidhje midis rrezatimit të celularit dhe kancerit mund të ishte e mundur, por nuk mund të provohej. Schlatter thotë se duhet të kontrollohen telefonat mobil. “Është e qartë se rrezatimi më i madh vjen nga telefonat celularë. Dhe edhe nëse prodhuesit rekomandojnë kryerjen e telefonatave me kufje, udhëzimet sigurisht kanë kuptim dhe mbrojnë shëndetin tonë. Tani ata vetëm duhet të kontrollohen”.

Çfarë të bëj me iPhone 12 tani?

Ndoshta nuk ka rrezik të menjëhershëm për shëndetin për shkak të rritjes së rrezatimit. Megjithatë, Schlatter po kërkon që Zyra Federale e Komunikimeve (Bakom) të lëshojë një rekomandim për njerëzit që ende përdorin një iPhone 12. “Qeveria federale është përgjegjëse për respektimin e vlerave kufi, kështu që duhet t’u tregojë njerëzve se çfarë duhet të bëjnë tani”.

Një kërkesë drejtuar Bakomit mbeti pa përgjigje të dielën, shkruan 20minuten.