Lajme

A do të bëhet vaksinimi i detyrueshëm në Zvicër

Ndërsa Austria është vendosur të prezantojë vaksinimin e detyrueshëm dhe vendet e tjera evropiane po shqyrtojnë masën, a do ta ndjekin autoritetet zvicerane? Ja çfarë duhet të dini për vaksinat e detyrueshme në Zvicër

Me Covid-19 që po përhapet përsëri nëpër Evropë mes rritjes së shkallës së infeksionit, disa liderë kombëtarë kanë zgjedhur t’i bëjnë vaksinimet të detyrueshme në një përpjekje për të frenuar përhapjen.

Austria është e vendosur t’i bëjë të detyrueshme vaksinat Covid për të gjithë nga shkurti, ndërsa Italia aktualisht po shqyrton të njëjtën lëvizje për disa grupe – megjithëse nuk është ende e qartë se për kë do të zbatohej kjo. Tashmë ekziston një mandat vaksinimi për punonjësit e shëndetësisë edhe në disa vende evropiane, si Italia dhe Franca, përcjell albinfo.ch.

Masat aktuale të Zvicrës, nga ana tjetër, janë relativisht të relaksuara kur krahasohen me pjesën më të madhe të Evropës.

Pavarësisht një rekordi të vitit 2021 për infeksione të reja, qeveria zvicerane tha të enjten se nuk do të ndjekë drejtimin e Gjermanisë dhe Austrisë për kufizimin e bareve, restoranteve dhe ngjarjeve për të vaksinuarit plotësisht dhe ata të rikuperuar nga virusi, përcjell tutje albinfo.ch.

Aktualisht, qeveria po beson në fushatën e saj të vaksinimit, por nëse nivelet e infeksionit rriten më shumë, sa ka gjasa që Zvicra t’i bëjë të detyrueshme vaksinat?

“Nuk ka bazë ligjore”

Ky vendim është jashtë tryezës, në fakt, pasi është antikushtetues, që do të thotë se është i pamundur të zbatohet në Zvicër.

“Aktualisht nuk ka asnjë bazë ligjore për këtë”, tha Andreas Glaser, profesor i së drejtës kushtetuese në Universitetin e Cyrihut, sipas gazetës zvicerane ‘20 Minuten’.

Ka disa dispozita ligjore për detyrimin e vaksinimit, por parametrat janë të kufizuar.

Akti i Epidemisë lejon vetëm qeverinë federale dhe kantonet të deklarojnë vaksinimet e detyrueshme të grupeve të cenueshme dhe individëve të caktuar në kushte të ngushta.

“Megjithatë, askush nuk mund të detyrohet të vaksinohet,” thotë gjithashtu Zyra Federale e Shëndetit Publik.

Qeveria federale nuk mund të deklarojë një situatë të jashtëzakonshme shëndetësore dhe të miratojë ligje me autoritetin e saj.

“Akti i Epidemisë vendos kufij të qartë për Këshillin Federal se sa larg mund të shkojë me vaksinimin e detyrueshëm në raste ekstreme,” sqaroi Glaser.

“Nëse vërtet do të donte të prezantonte vaksinimin e detyrueshëm për të gjithë, do të duhej një ligj i ri ose i ndryshuar – dhe kjo do të duhej të miratohej nga parlamenti,” shtoi ai.

Sipas Glaser, është e paqartë nëse një ligj i tillë mund të miratohet në baza urgjente, që do të thotë se ai do të “hynte në fuqi menjëherë pa pasur nevojë të presë periudhën 100-ditore të referendumit”.

Por eksperti nuk mendoi se Zvicra ishte në pikën ku kjo do të ishte e realizueshme, përcjell tutje albinfo.ch.

“Që kjo të jetë e mundur, unë mendoj se pandemia do të duhet të marrë dimensione shumë më të këqija, me shumë më shumë viktima,” tha ai.

Pra, nëse ligji nuk shpallet urgjent, Glaser mendon se një referendum është i mundur, duke iu referuar dy referendumeve që tashmë janë zhvilluar për ligjin Covid-19.

Zvicra do të votojë sërish më 28 nëntor mbi legjislacionin e saj për Covid-19, duke përfshirë përdorimin e detyrueshëm të një lejeje për Covid për personat plotësisht të vaksinuar, të rikuperuar ose të testuar negativë.

Leja lehtëson udhëtimin ndërkombëtar dhe hyrjen në ngjarje publike dhe hapësira të brendshme si restorante dhe vende koncertesh.

Sidoqoftë, çdo vendim për goditjet e detyrueshme do të zgjaste procesin legjislativ, duke dhënë “një arsye tjetër pse vaksinimi i detyrueshëm për të gjithë nuk është një masë e arsyeshme për Zvicrën”, sipas Glaser.

“Në një pandemi, duhet të jetë e mundur të reagohet shpejt,” shtoi ai.

Masa të tjera për të frenuar përhapjen

Pra, duket se Zvicra ndoshta do të merrte një qasje tjetër nëse pandemia do të dilte përsëri jashtë kontrollit.

Vendi ka të ngjarë të “negociojë masa më të diferencuara” të tilla si futja e një rregulli 1G në vendet ku rreziku është veçanërisht i lartë, si për shembull ku shumë njerëz mblidhen në një zonë të vogël.

Rregullat e numëruara “G” i referohen fjalëve gjermane për të vaksinuar, të rikuperuar dhe të testuar – geimpft/genesen/getestet – dhe janë përdorur për të përshkruar kushtet e nevojshme për të marrë pjesë në shumë aktivitete në shumë vende gjermanishtfolëse.

Rregulli 1G është shumë i rrallë në vetë Gjermaninë. Rregulli thotë se vetëm personat e vaksinuar kanë akses në një ngjarje ose një institucion, duke përjashtuar ata që janë rikuperuar dhe testuar.

Por edhe kufizimi i ambienteve të brendshme si për të vaksinuarit ashtu edhe për të shëruarit plotësisht nuk ishte në proporcion me kërcënimin e paraqitur nga virusi, tha të mërkurën Ministri zviceran i Shëndetësisë Alain Berset.

Duke iu referuar punonjësve të kujdesit shëndetësor në radhë të parë, avokati kushtetues Glaser tha: “Më së shumti do të ishte e imagjinueshme dhe e mundur sipas Ligjit për Epideminë që detyrimi i vaksinimit të shtrihej edhe në grupe të tjera profesionale”.

Siç qëndrojnë gjërat, ai është i qartë: “Situata epidemiologjike është larg nga ajo pikë ku duhet të diskutojmë edhe vaksinimin e detyrueshëm për të gjithë.

“Dhe edhe nëse situata përkeqësohet në mënyrë drastike, nuk mund ta imagjinoj që një detyrim i përgjithshëm vaksinimi do të vijë ndonjëherë në Zvicër gjatë rrjedhës së kësaj pandemie.”

Në Zvicër javën e kaluar, shtrimet në spital Covid-19 u rritën me një të katërtën, ndërsa vdekjet u rritën me më shumë se 80 për qind në 53 vdekje. Njësitë e kujdesit intensiv janë plot 77 për qind, me 17 për qind të kapacitetit të përgjithshëm të zënë nga pacientët Covid-19.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI