Lajme

A duhet të largohet certifikata e Covidit në Zvicër

Mes ndikimit të dyfishtë të mbrojtjes së vaksinimit dhe variantit relativisht të butë Omicron, disa ekspertë kanë kërkuar heqjen e certifikatës së Covid

Kur u zgjerua fillimisht në shtator 2021, kërkesës së Zvicrës për certifikatën Covid iu dha një datë skadimi më 24 janar 2022. Që atëherë, afati është shtyrë të paktën deri më 31 mars 2022 – dhe qeveria nuk e ka përjashtuar mundësinë e zgjatjeve të mëtejshme. Megjithatë, një ekspert ligjor nga Cyrihu ka kërkuar që të rikthehet certifikata Covid, për shkak të situatës së qëndrueshme në spitalet e vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Felix Uhlmann, një profesor i së drejtës kushtetuese, i cili më parë ishte në favor të zgjerimit të certifikatës Covid, thotë se ajo duhet të rikthehet.

“Është koha për të rimenduar logjikën e mëparshme të masave,” tha Uhlmann për gazetën zvicerane NZZ. Uhlmann tha se zhvillimi aktual i pandemisë “nuk justifikonte kufizime të tilla drastike për të pavaksinuarit”.

Uhlmann megjithatë nuk mbrojti për heqjen e plotë të të gjitha masave, duke thënë se duhej bërë më shumë për të mbrojtur ata në grupet e cenueshme, duke përfshirë një kërkesë të mundshme të vaksinimit të detyrueshëm për ata mbi 60 vjeç.

SVP e krahut të djathtë të Zvicrës, partia më e madhe politike e vendit, ka kërkuar gjithashtu heqjen e certifikatës privatisht, raporton NZZ, megjithëse partia ra dakord të mërkurën të zgjasë vlefshmërinë e certifikatës deri në fund të marsit, përcjell tutje albinfo.ch.

Për shembull, Mbretëria e Bashkuar njoftoi të enjten se shumica e masave për Covid do të reduktohen deri në fund të janarit.

‘Pandemia nuk ka mbaruar’

Këshilli Federal të mërkurën megjithatë përsëriti përkushtimin e tij ndaj certifikatës, duke thënë se do ta anulojë certifikatën “sapo situata ta lejojë”. “Jemi në valën e pestë. Ne ende nuk e dimë se si do të zhvillohet, “tha Berset.

“Ndoshta – ndoshta – e kemi kaluar zenitin e kësaj vale. Por ne nuk e dimë. “Pandemia e koronës nuk ka përfunduar.”

Disa ekspertë janë dakord me qeverinë, duke thënë se pavarësisht tendencave premtuese aktuale, certifikata Covid ende luan një rol të rëndësishëm, përcjell tutje albinfo.ch.

Markus Schefer, një ekspert i ligjit kushtetues, tha se heqja e kërkesës për certifikatën Covid tani do të ishte arrogancë.

“Nëse rezulton se efektet e një infeksioni nuk justifikojnë më kufizimet e lirisë individuale, atëherë detyrimi për të marrë një certifikatë duhet të hiqet.”

“Për momentin, zhvillimi i mëtejshëm duket të jetë i hapur. Dhe ne nuk e dimë ende se çfarë pasojash të gjata Covid do të ketë vala e Omicron.”

Infektiologu Huldrych Günthard i tha gazetës zvicerane Watson se megjithëse ishte optimist “Unë nuk besoj në rregullime të shpejta”.

“Ne thjesht nuk kemi arritur ende në pikën për të hequr qafe certifikatën.” Günthard vuri në dukje se një arsye kryesore për ndryshimin pozitiv është përqindja më e madhe e anëtarëve të vaksinuar të popullsisë, në të cilën certifikata luan një rol.

“Certifikata synon gjithashtu të ushtrojë presion mbi njerëzit e pavaksinuar që të vaksinohen në fund të fundit.”

Në një referendum në nëntor, 62 përqind e popullsisë zvicerane votuan në favor të mbrojtjes së vendit kundër Covid, duke përfshirë përdorimin aktual të certifikatës Covid.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI