Lajme

A është e vështirë të bësh miq në Zvicër?

Sondazhet sugjerojnë që banorët ndërkombëtarë në Zvicër e kanë të vështirë të bëjnë miqësi me njerëzit vendas

Midis shumë tronditjeve kulturore mes njerëzve që lëvizin në Zvicër lidhen me krijimin e miqve.

Një perceptim i zakonshëm i zviceranëve tipikë (nëse një stereotip i tillë ekziston në të vërtetë) është se ata janë të ftohtë dhe jomiqësorë, veçanërisht ndaj të huajve.

The Local shpesh ka anketuar lexuesit e saj për të pyetur në lidhje me tronditjet kulturore, me një përgjigje të zakonshme që zviceranët priren të jenë të ftohtë, përcjell albinfo.ch.

Një nga sondazhet e kryera për të zbuluar se sa e lehtë apo e vështirë është të bësh miq në Zvicër tregon se “zviceranët me të vërtetë qëndrojnë neutral kur bëhet fjalë për krijimin e miqësive të reja”.

A është në të vërtetë e vërtetë?

The Local u drejtoi lexuesve për të pyetur në lidhje me përvojat e tyre të integrimit – dhe nëse e gjetën të vështirë krijimin e miqve.

Një banor prej një kohe të gjatë i Gjenevës, i cili është me origjinë nga Shtetet e Bashkuara, zbuloi se shumica e zviceranëve nuk janë miqësorë ose dyshues ndaj të huajve.

Përkundrazi, ata u qasen miqësive në të njëjtën mënyrë si çdo gjë tjetër: ngadalë dhe me kujdes, përcjell tutje albinfo.ch.

“Nuk është në natyrën e tyre të bëjnë miq menjëherë, siç bëjnë amerikanët”, tha ajo për The Local, bazuar në përvojën e saj.

“Zviceranët kanë ndjenjën e lindur të privatësisë – të tyre dhe të njerëzve të tjerë. Prandaj u duhet më shumë kohë që të miqësohen me dikë dhe t’i besojnë”.

Ajo shtoi se kjo është më shumë rasti me brezin e vjetër të mësuar me rregullat e mirësjelljes shoqërore; “Të rinjtë janë më të hapur dhe spontanë në këtë drejtim”.

The Local u kërkoi lexuesve të tij në Facebook më 4 qershor 2021, të ndanin mendimet dhe përvojat e tyre për të bërë miq në Zvicër.

32 komente, shumë prej të cilave konfirmuan stereotipet – ndërsa njerëzit e tjerë thanë se kishin më pak vështirësi.

Disa nga komentet mohojnë perceptimin popullor të zviceranëve si jomiqësorë ndaj të huajve.

“Unë kurrë nuk kam pasur problem të bëj miq zviceranë. Në fakt, disa nga miqtë e mi më të ngushtë janë zviceranë. Unë i shoh më miqësorë se disa kombësi të tjera që jetojnë këtu”, tha Kathryn Moll-Bland.

Pakkaorn Chueachan e ndan këtë mendim. “Unë jetoj në një qytet të vogël. Njerëzit këtu janë vërtet të mirë me mua dhe mbështetës. Unë bëj miq të rinj pothuajse çdo ditë”, tha ajo.

Për të tjerët, është më shumë çështje të jesh i durueshëm dhe të mos presësh që miqësitë të ndodhin brenda natës.

“Duket se duhet shumë më shumë kohë për të zhvilluar një miqësi më të thellë me ta, njëlloj si të qëroni nëpër shtresat e qepës”, sipas Ashley Molloy. “Por sapo të afroheni, ata janë miq shumë të besueshëm dhe të besueshëm”.

Por për disa ndërkombëtarë, të bësh miq zviceranë është sfiduese.

Peter Donker gjeti disa arsye pse kjo është kështu: kultura dhe gjuha e orientuar drejt familjes.

“Në lidhje me të parën, më bëri përshtypje se sa kohë njerëzit kalojnë me familjen e tyre të zgjeruar gjatë fundjavave në vend se me miqtë. Zviceranët nuk lëvizin lehtësisht nga rajoni në rajon, kështu që ata qëndrojnë afër vëllezërve të motrave, kushërinjve, etj. Dhe kjo do të thotë se ka një tendencë të shoqërohemi me ta në kohën e lirë, gjë që e bën më të vështirë për të tjerët të “ndërhyjnë”. .

Sa i përket gjuhës, «për të bërë miq duhet të ndash një gjuhë plotësisht. Kjo gjithashtu do të thotë që zviceranët e kanë të vështirë të bëjnë miq të mirë ndërmjet ndarjeve gjuhësore. Ndikon te të gjithë”, tha Donker.

Ai gjithashtu bëri një pikë tjetër të rëndësishme: “Shokët që bën në adoleshencë janë” të veçantë “në kuptimin që ju keni jetuar vite formuese me ta. Është e vështirë të bësh miqësi të ngjashme më vonë gjatë jetës, pavarësisht se në cilin vend do të shkosh. Unë jam i gatshëm të vë bast se mjaft njerëz që ankohen për zviceranët se janë të vështirë për t’u bërë miq do të kishin të njëjtën ndjenjë sikur të kishin migruar në një vend tjetër”.

Interesante, pikëpamja më e ashpër e miqësive në Zvicër erdhi nga një person zviceran, i cili vuri në dukje se nuk është e lehtë të bësh miq madje edhe për një vendas.

“Ka një distancë natyrore në karakterin tonë që na bën të respektojmë kufijtë. Ndoshta jemi disi dyshues për ‘të panjohurën’?”, vuri në dukje Laurent Biehly.

“Mbaj mend që shkoja në lokale ku do të shihja njerëz që i njihja të cilët thjesht do të më përshëndesnin por nuk do të vinin të uleshin afër. Komplimenti më i madh që kam marrë ndonjëherë është: ti nuk je aq zviceran”, shtoi ai.

Atëherë, si mund të bëjë një i huaj miqësi me zviceranët?

Ekziston një shaka se duhen 254 hapa për t’u miqësuar me një zviceran, por ne do ta përmbledhim atë në gjashtë.

Zotëroni gjuhën

Ky është një ‘domosdoshmëri’ jo vetëm për të krijuar miqësi, por edhe për të qenë në gjendje të komunikojmë me vendasit në përgjithësi.

Plus, kjo u tregon njerëzve që jeni të gatshëm të integroheni dhe të mos prisni që të gjithë të tjerët të flasin me ju në gjuhën tuaj (ky është rasti i disa të huajve kombësinë e të cilëve nuk do të përmendim).

Mësoni rreth Zvicrës

Mësoni sa më shumë për Zvicrën; nëse nuk dini diçka, pyesni

Kjo do t’u tregojë njerëzve që jeni vërtet të interesuar dhe vërtet për vendin e tyre. Ata do ta vlerësojnë atë.

Mos kritikoni

Zviceranët janë krenarë për vendin e tyre dhe ata e urrejnë atë kur të huajt që vendosen këtu fillojnë të kritikojnë kulturën, zakonet dhe traditat lokale.

Në vend që t’u tregoni njerëzve se çfarë është e gabuar në Zvicër dhe si mund të përmirësohet, përqendrohuni në të gjitha aspektet pozitive të të jetuarit këtu.

Me të njëjtën argument, mos u tregoni vendasve se sa më i mirë është vendi juaj. Kjo do të krijojë pakënaqësi dhe armiqësi, jo miqësi.

Shkoni për pije

Nëse bashkëpunëtorët tuaj e kanë zakon të shkojnë për pije pas punës, bashkohuni me ta. Pirja e verës është një pjesë e madhe e kulturës zvicerane dhe nuk do të fitoni asnjë pikë për refuzimin e pjesëmarrjes në këtë zakon shoqëror.

Bashkohuni me aktivitetet sportive

Zviceranët janë mjaft atletikë dhe shpesh marrin pjesë në aktivitete të ndryshme sportive gjatë fundjavave. Kur përfshiheni në çdo aktivitet në grup / ekip që ju intereson, ju do të rritni shanset tuaja për të bërë miq.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja: jini miqësorë vetë

Nëse dëshironi të pranoheni (pasi të keni përmbushur të gjitha pikat e mësipërme), bëhuni lloji i personit që njerëzit duan të bëjnë miqësi: i hapur, largues, argëtues (të paktën disa nga koha), i besueshëm dhe i besueshëm.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI