Lajme

A është marrja e Credit Suisse nga UBS e mirë për ekonominë zvicerane?

Lajmi më befasues i fundjavës në Zvicër ka qenë marrja e Credit Suisse nga rivali i saj më i madh - dhe financiarisht më i qëndrueshëm - UBS. Por çfarë do të thotë kjo për vendin - dhe llogaritë tuaja bankare?

Marrja historike shkaktoi valë tronditëse në tregjet financiare globale, duke përfshirë, natyrisht, Zvicrën, e cila nuk është e panjohur për skandalet bankare, por ku blerjet e një shkalle kaq masive janë jashtëzakonisht të rralla. Ndërsa Credit Suisse – e cila deri të dielën ishte banka e dytë më e madhe në Zvicër – u përball me rënien e saj pas një jave të trazuar në bursë që përfundoi me një litar shpëtimi prej 50 miliardë frangash nga Banka qendrore zvicerane. Këshilli Federal u mblodh për të organizuar me nxitim bisedimet e krizës gjatë fundjavës për të kuptuar se si të shpëtoni ditën – dhe ekonominë e vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Pasi UBS njoftoi të dielën gatishmërinë e saj për të marrë përsipër Credit Suisse, qeveria tha se “e mirëpret këtë veprim si një kontribut të rëndësishëm për stabilitetin e tregut financiar”.

Për të siguruar një periudhë të qetë tranzicioni, Banka Kombëtare e Zvicrës do të lëshojë deri në 100 miliardë franga “për të zvogëluar barrën mbi ekonominë zvicerane”, thanë autoritetet federale.

Ata shtuan se “këtë masë po e marrin për të mbrojtur stabilitetin financiar dhe ekonominë zvicerane.

Pse qeveria e miratoi marrjen e kontrollit?

Qëllimi i tij parësor, tha Këshilli Federal, është të “minimizojë rrezikun” që dështimi i Credit Suisse do të lëshonte në ekonominë e Zvicrës.

Duke miratuar marrjen dhe sigurimin e ndihmës së përkohshme financiare, Këshilli Federal “po rikonfirmon gatishmërinë e tij për të marrë masat e nevojshme për të mbrojtur stabilitetin e qendrës financiare zvicerane”.

Nëse jeni klient i Credit Suisse, çfarë do të ndodhë me llogaritë tuaja?

Edhe ata do të ‘marrë përsipër’ nga UBS.

Do të merrni një letër nga banka që ju informon se si dhe kur do të ndodhë kjo, së bashku me detaje të tjera. Paratë tuaja do të transferohen automatikisht pasi të nënshkruani dokumentet e nevojshme.

Megjithatë, nëse preferoni t’i transferoni aktivet tuaja në një bankë tjetër, jeni të lirë ta bëni gjithashtu. UBS do të japë informacion se si ta bëni këtë, përcjell tutje albinfo.ch.

A do të mbeten paratë të sigurta?

Siç raportoi së fundmi The Local, bankat zvicerane janë “shumë të sigurta”, në krahasim ndërkombëtar, si për sa i përket kapitalit ashtu edhe likuiditetit, sipas Robert Reinecke, zëdhënës i Shoqatës së Bankave Zvicerane (SBA). “Ata kanë një bazë kapitali shumë të fortë edhe në skenarë stresi,” shtoi ai.

Asetet e depozituara ose në bankat zvicerane ose në institucione financiare të huaja që operojnë një degë në Zvicër duhet të licencohen, rregullohen dhe mbikëqyren nga Autoriteti Zviceran i Mbikëqyrjes së Tregut Financiar FINMA.

Si një masë sigurie shtesë, “ligji zviceran kërkon standarde të mjaftueshmërisë së kapitalit” për të siguruar aftësinë paguese, sipas SBA, përcjell tutje albinfo.ch.

Çfarë reagimi shkaktoi marrja në dorëzim në Zvicër?

Për sa i përket çmimeve të aksioneve, aksionet e Credit Suisse ranë 63.7 për qind nën çmimin e blerjes së UBS të hënën, ndërsa aksionet e UBS ranë 8.77 për qind.

Varet se kë pyet.

Për presidentin zviceran Alain Berset, “kjo është zgjidhja më e mirë jo vetëm për Zvicrën, por edhe për stabilitetin financiar në shkallë globale”.

“Prandaj fati i saj nuk është vendimtar vetëm për Zvicrën, për kompanitë tona, për klientët privatë, për punonjësit e saj, por edhe për stabilitetin e të gjithë sistemit financiar”, tha Berset në zbulimin e marrëveshjes.

Ministrja e Financave Karin Keller-Sutter tha se falimentimi i Credit Suisse mund të kishte shkaktuar “trazira të pariparueshme ekonomike”. “Për këtë arsye, Zvicra duhet të marrë përgjegjësi përtej kufijve të saj”, tha ajo. “Marrja e Credit Suisse nga UBS ka hedhur themelet për një stabilitet më të madh si në Zvicër ashtu edhe në atë ndërkombëtar.”

Por për Axel Lehmann, kryetar i bordit të drejtorëve të Credit Suisse, rënia e bankës, e cila ka qenë një pjesë e madhe e peizazhit financiar të Zvicrës që nga viti 1856, “është e trishtueshme”, tha ai në një intervistë.

“Është e trishtueshme jo vetëm për bankën dhe punonjësit e saj, por edhe për Zvicrën dhe botën”, shtoi ai.

Kryetari i UBS, Colm Kelleher tha se bashkimi rriti pozicionin e bankës së tij si një udhëheqës global i menaxhimit të pasurisë me më shumë se 5 trilion dollarë në totalin e aktiveve të investuara.

“Ajo do të përforcojë gjithashtu pozicionin e UBS si banka kryesore universale në Zvicër dhe do të zgjerojë më tej pozicionin tonë si banka më e rëndësishme globale zvicerane,” tha Kelleher.