Koronavirusi: çast pas çasti

A është vaksina amerikane Johnson & Johnson shpëtim për zviceranët

Një vaksinë e vetme e koronavirusit nga prodhuesi amerikan Johnson & Johnson pritet të aprovohet në Zvicër në Mars - por a do të ndihmojë në trajtimin e mungesës së vaksinës?

Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) ka negociuar me prodhuesin që nga janari, por ende nuk ka thënë kur do të vendoset porosia ose sa doza do të blihen, raporton gazeta “Tages Anzeiger”.

Vaksinat janë me pakicë në Zvicër, edhe pse vendi urdhëroi doza nga pesë prodhues të ndryshëm: 13.5 milionë doza nga Moderna, 3 milionë doza nga Pfizer / BioNtech, 6 milionë doza nga Novavax, 5 milionë nga Curevac dhe 5.3 milionë nga AstraZeneca. 

Sidoqoftë, deri më sot vetëm Moderna dhe Pfizer janë në përdorim në Zvicër, madje edhe ato doza janë në mungesë, megjithëse disa të tjera ka të ngjarë të dorëzohen në Mars dhe Prill, përcjell albinfo.ch. 

Dorëzimet nga Novavax dhe Curevac nuk priten deri në maj, megjithëse të dy prodhuesit po kërkojnë të aprovohen nga Bashkimi Evropian brenda ditësh. 

Zvicra nuk pranoi të miratojë vaksinën AstraZeneca në fillim të shkurtit dhe duket se nuk ka gjasa të miratohet sepse ka dyshime rreth efektivitetit të saj, tha agjencia rregullatore Swissmedic. 

Në fakt, Zvicra thuhet se po shikon mundësinë e shitjes së dozave që ra dakord të blinte nga AstraZeneca sepse “ajo ka një reputacion të keq”, tha Nora Kronig, zëvendësdrejtoresha e FOPH. 

“Në situatën aktuale, Zvicra nuk varet nga vaksinat nga AstraZeneca”, vuri në dukje ajo. 

Ndryshe nga vaksina Moderna dhe Pfizer, të cilat kërkojnë dy doza rreth katër javë larg, vaksina Johnson & Johnson kërkon vetëm një injeksion, megjithëse efikasiteti i saj besohet të jetë pak më i ulët se efektiviteti prej 94 deri 95 përqind që i atribuohet produkteve Moderna dhe Pfizer. 

Ku është Zvicra tani me programin e saj të inokulimit? 

Që nga 21 Shkurti, 866,425 vaksina u dorëzuan në kantone dhe 675, 556 u administruan me 173,407 që kishin marrë të dyja dozat. 

Shkalla e vaksinave të Zvicrës është e ulët krahasuar me MB, Francë, Itali dhe Spanjë. 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI