Lajme

A i dini rregullat rrugore në Zvicër

Nëse do të vozitni në Zvicër (ose tashmë jeni duke vozitur këtu), duhet të dini rregullat rrugore që vlejnë për të gjitha automjetet. Disa prej tyre janë pothuajse të njëjta si gjetkë në Evropë, ndërsa të tjerët ndryshojnë

Merr gomat si duhet

Në Zvicër është praktikë e zakonshme të ndërroni gomat tuaja të verës me ato të dimrit që vijnë në tetor – por çka nëse nuk e bëni? Nëse po kërkoni të kurseni para dhe të dilni në rrugë me gomat tuaja të dimrit në muajt e ngrohtë, atëherë dijeni se kjo nuk është e paligjshme, por dekurajohet fuqimisht.

Në fakt, teste të ndryshme tregojnë se gomat e dimrit kanë një distancë dukshëm më të gjatë thyerje si në rrugë të thata ashtu edhe në rrugë të lagështa në temperatura më të larta krahasuar me gomat e verës. Si të tilla, ato përgjithësisht konsiderohen të papërshtatshme për verën për shkak të përbërjes së tyre të gomës, e cila zvogëlon tërheqjen dhe stabilitetin e drejtimit.

Meqenëse në Zvicër shoferi duhet të jetë në gjendje të kontrollojë automjetin e tij në çdo situatë dhe është i detyruar ligjërisht ta pajisë makinën në një mënyrë funksionale dhe të përshtatshme për rrugë, një aksident i shkaktuar gjatë vozitjes me goma të gabuara mund të refuzohet tërësisht ose pjesërisht nga siguruesi juaj – dhe kjo mund t’ju kushtojë shtrenjtë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Lërini rrokullisjet tuaja në plazh

Mund të jetë befasuese që ngasja këmbëzbathur ose me rrokullisje në muajt e verës në Zvicër nuk është e paligjshme sipas nenit 31 të Aktit të Trafikut Rrugor (SVG) – por mos lejoni që kjo t’ju tundojë.

Ndonëse nuk është e ndaluar, nuk këshillohet aspak të vozitni këmbëzbathur ose të vishni këpucë të lirshme pasi rreziku i rrëshqitjes – veçanërisht me këmbët e djersitura – jo vetëm që është shumë i lartë, por mund t’ju kushtojë një qindarkë të mjaftueshme.

Nëse vendosni të vozitni me këpucë që konsiderohen të papërshtatshme për drejtimin e sigurt dhe ndodh që të jeni në një aksident, do të bëni një shkelje. Përveç kësaj, kompania juaj e sigurimit mund të përcaktojë se ju keni vepruar me neglizhencë të madhe dhe refuzoni të mbuloni ndonjë nga kostot që lidhen me aksidentin, përcjell tutje albinfo.ch.

Pa vinjetë, pa autostradë

Nëse po planifikoni të udhëtoni në autostradat e Zvicrës, ju nevojitet një ngjitës i veçantë i quajtur ‘vignette’ me periudhën e mospagimit që përfundon më 1 shkurt – kjo vlen edhe për turistët që janë në Zvicër vetëm për një kohë të shkurtër.

Nëse nuk e blini afishen – e cila kushton 40 franga zvicerane brenda Zvicrës – dhe policia ju ndalon, mund të gjobiteni me 200 franga zvicerane. Përveç pagesës së gjobës, do t’ju duhet të blini gjithashtu ngjitësin, përcjell tutje albinfo.ch.

Dritat e makinave duhet të jenë të ndezura ditën dhe natën

Ndryshe nga shumë vende evropiane, ju duhet t’i lini dritat e ndezura gjatë vozitjes në Zvicër gjatë ditës. Ky ligj, i cili ka hyrë në fuqi më 1 janar 2014, vlen për të gjitha mjetet motorike, përfshirë edhe ato me dy rrota. Dështimi për ta bërë këtë do të sjellë gjobë prej 40 frangash zvicerane.

Vini re se Zvicra bën dallimin midis vrapimit gjatë ditës, rrezeve të ulëta, rrezeve të gjata, parkimit dhe dritave të mjegullës dhe gjithmonë sigurohuni që të keni ndezur dritën e duhur për kohën e ditës dhe/ose motin.

Mos drejtoni makina të regjistruara jashtë vendit

Nëse shoku juaj shkon me makinë për një vizitë nga një vend i huaj dhe ju mezi prisni t’i tregoni rreth shtëpisë tuaj të re, mbani mend se ju – si person që jetoni në Zvicër – nuk ju lejohet të drejtoni një makinë (brenda Zvicrës) që është e regjistruar në një vend tjetër. Kjo nuk është e mundur sipas ligjit doganor, pasi makina konsiderohet e importuar dhe duhet të deklarohet dhe tatohet.

Pra, edhe nëse një mik është mjaftueshëm i sjellshëm për t’ju huazuar makinën e tij për disa ditë, është më e mençur të thuash jo. Nëse jeni kapur nga policia duke vozitur me një makinë që është e regjistruar jashtë vendit, në rastin më të mirë do të jeni të detyruar të paguani një gjobë të madhe.

Pasagjerët mund të jenë përgjegjës për drejtimin e automjetit në gjendje të dehur

Nëse shoferi i një makine në të cilën ndodheni ka një nivel të alkoolit në gjak prej 0,5 e lart, vini re se ju si pasagjer mund të gjobiteni për lejimin e shokut tuaj të dehur të ngasë.

Në Zvicër, shoferët profesionistë, shoferët e rinj (patentë shoferi në provë), shoferët nxënës, instruktorët e vozitjes dhe personat që shoqërojnë udhëtimet e nxënësve, të cilat janë të detyrueshme pas kalimit të testit të shoferit, i nënshtrohen një kufiri alkooli prej 0.01 për qind.

Trekëndëshi paralajmërues është i domosdoshëm

Nëse jeni duke dalë në rrugë në Zvicër, duhet të keni një trekëndësh paralajmërues në makinën tuaj gjatë gjithë vitit. Jelekët me shikueshmëri të lartë dhe kompletet e ndihmës së parë nuk janë të detyrueshme, por këshillohet që ato të ruhen në automjetin tuaj për çdo rast.

Nëse ndodh që të përfshiheni në një aksident në Zvicër ose makina juaj prishet, drejtojeni automjetin në bordurën më të afërt dhe vendosni trekëndëshin e kuq paralajmërues pas makinës për të paralajmëruar trafikun që vjen përballë.

Një person që drejton makinën

Tingëllon mjaft e thjeshtë, apo jo? Megjithatë, edhe pse ju lejohet të mbani telefonin tuaj gjatë vozitjes në Zvicër, nëse e mbani atë në vesh, nëse dërgoni mesazhe, telefononi apo edhe aq sa i hidhni një vështrim, do të kryeni një vepër penale dhe do të rrezikoni të paguani një gjobë prej 100 frangash. Policia gjithashtu mund të tërheqë patentën tuaj të shoferit. Prandaj është më mirë ta vendosni telefonin në departamentin e dorezave. Jashtë syve, jashtë mendjes – mirë, pothuajse.

Njihni përparësinë kur vozitni në rrugët malore

Kur vozitni në rrugët malore në Zvicër, është e rëndësishme të theksohet se, si rregull i madh, automjeti në ngjitje ka të drejtë përparësie. Nëse nuk është e mundur të kalosh pranë njëri-tjetrit, mjeti në zbritje duhet të kthehet prapa, përveç nëse mjeti në ngjitje është afër një pike kalimi.

Drejtuesit duhet të kenë parasysh gjithashtu se automjetet e rënda, të tilla si kamionët, autobusët dhe autobusët, kanë përparësi ndaj mjeteve të tjera që lëvizin lart dhe tatëpjetë. Për më tepër, autobusët kanë përparësi ndaj kamionëve në rrugët malore.

Nëse kaloni shtigjet me një autobus postar dhe asnjëri prej jush nuk mund të kalojë lehtësisht, duhet të ndiqni udhëzimet e shoferit të autobusit.