Lajme

Kompanitë zvicerane mund t’i mbijetojnë ndikimit të pandemisë

Shumica e bizneseve zvicerane janë optimiste rreth perspektivave të tyre për 2021, përfundoi një studim i botuar nga gjigandi bankar HSBC, duke sugjeruar se vendi mund të mos goditet shumë nga pandemia Covid-19 si kudo tjetër.

Edhe pse shifrat e fundit zvicerane tregojnë se ekonomia e vendit dhe tregu i punës po përballen me një pamje të zymtë, studimi i HSBC tregon se “ekonomia e fuqishme e fuqishme e Zvicrës po kalon një numër sfidash”, shkruan thelocal.ch, përcjell albinfo.ch.

Kompanitë zvicerane “kanë treguar një qëndrueshmëri të jashtëzakonshme për t’u përballur me trazirat e shkaktuara nga Covid-19”, tha Jean-Manuel Richier, CEO i HSBC Ban, në Zvicër. Raporti gjithashtu vuri në dukje se “zviceranët kanë më shumë gjasa se bizneset e tjera të shohin motivimin dhe aftësitë e fuqisë së tyre të punës si nxitës të rritjes”.

Për shembull, 14 për qind e kompanive zvicerane të anketuara pretendojnë të jenë më fitimprurëse tani sesa para krizës, krahasuar me 8 për qind mesatarisht në pjesën tjetër të botës.

Katër në pesë kompani – 81 për qind – presin që shitjet e tyre të rriten vitin e ardhshëm, ndërsa vetëm 9 për qind besojnë se shitjet e tyre do të qëndrojnë të njëjtat ose do të tkurren. Sidoqoftë, dy të tretat e të anketuarve thanë se ekonomia zvicerane nuk do të rimëkëmbet plotësisht përpara vitit 2022; 17 për qind janë më optimistë, duke besuar se bizneset do të kthehen shumë më shpejt. Por, përkundër pritjeve kryesisht pozitive, disa shqetësime mbeten. Një e pesta (19 për qind) e kompanive zvicerane thanë se ishin të shqetësuar për moralin e punonjësve të tyre përballë krizës. Përqindja është më e lartë në banka (21 për qind), bizneset e përqendruara në tregun e brendshëm (22 për qind kundrejt 16 për qind për kompanitë ndërkombëtare), sektorin e shërbimeve (23 për qind kundrejt 13 për qind për mallrat e konsumit) dhe për kompanitë aktive në internet (28 për qind).

Shqetësime të tjera përfshijnë rritjen e kostove, paqëndrueshmërinë e zinxhirëve të furnizimit në disa vende dhe pasigurinë rreth taksave doganore. Një e treta e të anketuarve po përpiqen të përmirësojnë zinxhirin e tyre të furnizimit duke kërkuar furnizues më të qëndrueshëm, gjeografikisht më afër ose duke përdorur dixhitalizimin, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI