Lajme

A jeni duke u paguar keq në Zvicër? Ja si mund ta zbuloni

Ky mjet ju tregon se sa duhet të fitoni në një shumëllojshmëri të gjerë të sektorëve të punës në Zvicër

Dihet se pagat zvicerane janë ndër më konkurrueset në botë. Megjithatë, kjo nuk i pengon njerëzit të paguhen më pak. Një kalkulator pagash i krijuar nga Federata Zvicerane e Sindikatave (SGB) u mundëson punonjësve të kontrollojnë brenda pak sekondash nëse pagat e tyre janë mjaftueshëm të larta, përcjell albinfo.ch.

SGB ​​programoi kalkulatorin me nivelet më të fundit të pagave nga 72 sektorë të ndryshëm të punës dhe 36,000 kompani.

Në fund të fundit, mjeti merr parasysh pagat e më shumë se dy milionë punonjësve. Në qershor 2021, SGB përditësoi kalkulatorin me informacione të reja dhe përmirësoi përdorshmërinë e tij.

Të dhënat themelore vijnë nga Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës.

Duke futur informacione të tilla si numri i viteve të kaluara duke punuar në një pozicion të caktuar, kalkulatori në internet llogarit pagat e zakonshme lokale për punën në fjalë.

Përveçse e di se si paga juaj në fakt krahasohet me mesataren, mjeti është gjithashtu i dobishëm në negociatat e pagave me punëdhënësin tuaj, përcjell tutje albinfo.ch.

Si funksionon?

Aktualisht, një version në anglisht i kalkulatorit të pagave nuk është zhvilluar.

Thënë kështu, është relativisht e thjeshtë për t’u përdorur edhe nëse frëngjishtja, gjermanishtja ose anglishtja juaj ka nevojë për përmirësim.

Së pari, shkruani titullin tuaj të punës. Pastaj shkruani llojin e punës që praktikoni, d.m.th. specifikimin tuaj.

Më pas do t’ju kërkohet të vendosni një sërë faktorësh specifikë për veten tuaj, duke përfshirë moshën, arsimin dhe përvojën tuaj, vendin ku jetoni dhe sa punoni në javë.

Mjeti më pas do të sigurojë një gamë në të cilën duhet të ulet paga juaj.

Siç mund të shihet në imazhin e mëposhtëm, kjo do të jetë relativisht e gjerë në mënyrë që të përfshijë bonuset ose mundësinë për t’u paguar një ’13’ ose ’14 pagë’.

Ju tregohet gjithashtu se ku uleni në krahasim me punëtorët e tjerë në industri të ngjashme, pra sa fitojnë më shumë ose më pak se ju.

Ka gjithashtu një grup relativisht të plotë pyetjesh të shpeshta që shpjegojnë se si funksionojnë pagat në Zvicër, si të llogaritni pagën tuaj (d.m.th. për orë, ditore, javore ose mujore) dhe pyetje të tjera të ndryshme.

Ai gjithashtu parashtron hapat që mund të ndiqni nëse paga juaj është më pak se 25 për qind nën mesataren, duke përfshirë kontaktin me një sindikatë për të nxitur çështjen tuaj, përcjell tutje albinfo.ch.

Mjeti ofron informacione për pagën minimale

Mjeti ofron gjithashtu indikacione për pagën minimale në sektorë të ndryshëm të industrisë.

Siç ka raportuar kohët e fundit The Local, Zvicra nuk ka një pagë minimale në nivel federal, megjithëse disa kantone kanë vendosur një minimum.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që punëdhënësi juaj është i lirë t’ju paguajë aq – ose aq pak – sa dëshiron ai ose ajo. Në vend të kësaj, shuma minimale që mund të paguheni do të përcaktohet përmes negociatave me punëdhënësin tuaj, ku mund të ketë një përfaqësues të sindikatës.

Qoftë kjo një shumë për orë ose ajo që është caktuar për orë të plota ose të pjesshme, vendosja e një standardi minimal në industri të veçanta është një mënyrë e zakonshme për të siguruar që punëtorët të mos paguhen më pak ose të papagohen.

Kalkulatori i pagës

https://lohnrechner.ch/


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI