Lajme

A ka nevojë Zvicra për kontrolle të rrepta kufitare?

Mbi 8,000 refugjatë kanë mbërritur në Lampedusa në ditët e fundit. Një ekspert i migracionit tregon se cilat opsione për veprim janë realiste për Zvicrën, për 20minuten.

Eksperti i migracionit, Benjamin Schraven, klasifikon opsionet e ndryshme.

Këshilltarja Kombëtare e PS-së, Céline Widmer, së fundmi bëri thirrje për krijimin e rrugëve të sigurta të shpëtimit dhe më shumë solidaritet në një intervistë për 20 Minutes.

“Si një vend i pasur, Zvicra ka një detyrim të veçantë”, thotë ajo. Për Schraven, gjithashtu, krijimi i rrugëve të sigurta të arratisjes është një zgjidhje e kuptueshme nga një këndvështrim etik.

Siç shpjegon ai, kjo do të thotë që refugjatët, për shembull, mund të parashtrojnë kërkesën e tyre për azil në misionet zvicerane jashtë vendit dhe më pas, nëse është e nevojshme, të hyjnë në Zvicër. Eksperti e sheh këtë si problem.

“Sigurisht që nuk ka shumicë politike për këtë në Zvicër. Nuk ka gjasa që ne të gjejmë mbështetje të gjerë as për këtë”, përcjell albinfo.ch.

Këshilltari Kombëtar i PPE, Marc Jost, bën thirrje për një zgjidhje në mbarë Evropën.

“Zvicra tani duhet të punojë me BE-në për të siguruar një shpërndarje të balancuar të këtyre refugjatëve.” Megjithatë, sipas Schraven, vendet anëtare të BE-së aktualisht po e kanë të vështirë të gjejnë një zgjidhje të qëndrueshme për shkak të interesave të tyre të ndryshme.

“Efekti i menjëhershëm i afrimit. Prandaj, bashkëpunimi midis Zvicrës dhe BE-së është mjaft i vogël. “Por kjo nuk e ndryshon faktin se fundi i krizës së refugjatëve mund të arrihet vetëm me një vendim panevropian”, thotë Schraven.

Prandaj është thelbësore që shtetet anëtare të lënë mënjanë interesat e tyre dhe të kërkojnë një zgjidhje së bashku. Në këtë aspekt, ka kuptim në terma afatgjatë dhe ka gjasa që Zvicra të forcojë bashkëpunimin e saj me BE-në, shkruan 20minuten.

Përveç kësaj, kontraktimi i refugjatëve është shumë i diskutueshëm si në politikë, ashtu edhe në mesin e popullatës: “Mund ta imagjinoj se do të ketë demonstrata, sepse shumë zviceranë nuk duan t’i dëbojnë refugjatët dhe janë të shqetësuar për mbrojtjen e të drejtave të tyre njerëzore. Prandaj mendoj se skenari është mjaft jorealist”, përcjell albinfo.ch.