Lajme

A mund të blejnë të huajt prona në Austri?

Gjithnjë e më shumë njerëz po lëvizin në Austri nga jashtë, ndërsa të tjerë mund të planifikojnë ta bëjnë këtë në të ardhmen. Pra, sa e lehtë është për shtetasit e huaj të blejnë një shtëpi në Austri?

Pavarësisht pasigurisë ekonomike që godet sektorë të tillë, si turizmi, në vazhdën e pandemisë së koronavirusit, çmimet e pronave kanë vazhduar të rriten në Austri.

Çmimet janë rritur me 50 për qind gjatë dekadës së fundit, transmeton albinfo.at.

Pra, duke u bërë blerja një opsion më tërheqës për këdo që mund ta përballojë atë, a mund të blejnë të huajt në Austri pronë? Dhe cilat janë rregullat? Ja çfarë duhet të dini.

A mund të blejnë të huajt një shtëpi në Austri?

Përgjigjja e shkurtër për pyetjen është ‘po’, por shumë do të varen nga statusi juaj ligjor në lidhje me vendbanimin, llojin e pronës që dëshironi të blini dhe nga vendi – dhe shteti – në të cilin banoni.

Së pari, kontrolloni statusin tuaj të rezidencës

Nëse jetoni në Austri si qytetar i BE/EFTA, keni të njëjtat të drejta si shtetasit austriakë kur bëhet fjalë për blerjen e pronës, me kusht që të planifikoni të jetoni në të si vendbanimi juaj kryesor.

Po “shtetasit e vendeve të treta” që jetojnë në Austri?

Ju mund të mos jeni shtetas i BE/EFTA, por jetoni në Austri si shtetas nga një vend jashtë BE-së – duke ju bërë një “shtetas i vendit të tretë”.

Një shtetas i tretë mund të blejë pronë në Austri vetëm nëse ka një leje qëndrimi të përhershme, shkruan thelocal.

Austria përbëhet nga nëntë shtete federale, dhe ligjet për blerjen e pronave janë të ndryshme për secilin prej tyre. Në shumicën e këtyre shteteve, përpara se një blerës nga jashtë BE-së të mund të blejë një pronë, blerja duhet të miratohet nga komisioni i pasurive të paluajtshme, i cili ndryshon nga shteti në shtet.

Marrja e lejes mund të zgjasë nga tre deri në katër javë deri në disa muaj.

Faqja e internetit e qeverisë austriake thotë: “Kërkesat miratohen nëse transaksioni është me interes kulturor, social ose makroekonomik dhe asnjë interes kombëtar nuk ndikohet negativisht”.

Dy përjashtime të dukshme janë në qytetin e Grazit (Styria) dhe Vjenës.

Në Graz nuk kërkohet leje shtesë për qytetarët e vendeve të treta që dëshirojnë të blejnë një pronë atje.

Në Vjenë, nëse jeni shtetas i një vendi të tretë i martuar me një shtetas austriak, nuk kërkohet gjithashtu autorizim shtesë.

Një agjente e pasurive të patundshme, Vana Doranovic, e cila punon për Tristar ka thënë se arsyeja pse nevojiteshin leje shtesë për qytetarët jo të BE-së për të blerë prona në Austri ishte të sigurohej se kishte strehim të mjaftueshëm për qytetarët austriakë dhe për të parandaluar rritjen e çmimeve të tokës dhe banesave nga “spekulimet”.

Ajo tha: “Nëse jetoni dhe punoni në Austri dhe keni një leje qëndrimi të vlefshme, zakonisht mund të blini një pronë. Megjithatë, kjo duhet vetëm për qëllimet tuaja të banimit. Nëse tashmë keni një apartament dhe dëshironi të transferoheni në një të ndryshëm, duhet të shisni fillimisht atë që zotëroni.

“Në praktikë, ne shumë shpesh ndërmjetësojmë apartamente në Vjenë për qytetarët jo të BE-së dhe ende nuk kemi përjetuar një refuzim nga Grundverkehrskommission” (organizata që mbikëqyr transferimin e tokës në çdo shtet federal në Austri).

Ajo tha se marrja e miratimit për të blerë një apartament për një shtetas jo të BE-së mund të zgjasë nga dy deri në gjashtë muaj, kështu që ishte e rëndësishme të gjesh një shitës që ishte i gatshëm të priste që blerësi të miratohej.

Blerja e një shtëpie pushimi ose një shtëpie të dytë

Nëse dëshironi të blini një shtëpi pushimi ose shtëpi të dytë në Austri, do të përballeni me pengesa shtesë. Edhe qytetarët e BE-së përballen me pengesa shtesë për të blerë në Austri.

Revista gjermane New Business raportoi në vitin 2019 se qytetarët e BE-së që blejnë një shtëpi pushimi në pjesët më turistike të Austrisë (Tirol, Salzburg ose Vorarlberg) duhet të marrin një leje qëndrimi për kohën e lirë (Freizeitwohnsitzbescheid) që mund të zgjasë “shumë vite”. Faqja e internetit Luxury Vienna komenton se është “praktikisht e pamundur” të blesh një shtëpi pushimi në këto zona.

Po ashtu, në këto shtete po shtohen masat kundër njerëzve që kanë blerë shtëpi, për të cilat ata pretendojnë se janë vendbanimi i tyre kryesor dhe më pas i kanë përdorur si shtëpi pushimi, sipas avokatit gjerman Dr. Hannes Wiesflecker.

Blerësit duhet të tregojnë që në fillim nëse po e blejnë rezidencën për përdorim të përhershëm banimi. Nëse pas nënshkrimit të dokumenteve zbulohet një shkelje e rregullores, si përdorimi i pronës për një shtëpi të dytë ose pushimi, blerësi rrezikon të paguajë një gjobë prej 25,000 euro.

Terma në gjuhën gjermane që mund t’ ju hyjnë në punë:

Komisioni i pasurive të paluajtshme – Grundverkehrskommission

Leje qëndrimi për kohën e lirë – Freizeitwohnsitzbescheid

Blerja e tokës nga shtetas të huaj – Ausländergrunderwerbsgesetz