Lajme

A mund të jetoni në Zvicër pa makinë?

Shanset janë që ju, si shumica e njerëzve në Zvicër, të zotëroni një makinë dhe të vareni nga ajo për të lëvizur. Por a keni vërtet nevojë për të?

Nëse mbështeteni në automjetin tuaj për të shkuar në dhe nga puna, dhe kudo tjetër që ju duhet të shkoni, atëherë ndoshta nuk mund të filloni as ta imagjinoni jetën tuaj pa të. Por ndoshta po pyesni veten nëse duhet të hiqni dorë nga makina – qoftë për arsye mjedisore, financiare apo ndonjë arsye tjetër. Nëse është kështu, sigurisht që nuk do të ishit vetëm: 19 për qind e banorëve të Zvicrës nuk kanë një automjet, në varësi të transportit publik (dhe ndoshta edhe biçikletës), shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

A mund t’ia dilni pa makinë?

Le ta themi në këtë mënyrë: nëse po mendoni të hiqni dorë nga automjeti juaj (ose të mos blini një të tillë në radhë të parë), Zvicra e bën të lehtë këtë: këtu, ju mund të jeni pa makinë, ndërsa ende arrini të dilni nga pika. A në pikën B – dhe më gjerë.

Arsyeja është sistemi efikas dhe i dendur i transportit të vendit i përbërë nga 5200 km linja hekurudhore, 21500 km autobusë dhe tramvaje dhe 1000 km trena malorë.

Rrjeti mbulon gjerësinë, gjatësinë dhe – më e rëndësishmja për një vend malor – lartësitë e Zvicrës, kështu që shanset janë të mira që të ketë një lloj transporti publik të disponueshëm edhe në komunitetin tuaj.

Megjithatë, sado i dendur të jetë rrjeti i transportit zviceran, ai nuk shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjitha rajonet për sa i përket disponueshmërisë dhe/ose frekuencës, përcjell tutje albinfo.ch.

Urban kundrejt rural

Nëse jetoni në një qytet të madh apo edhe në një qytet të mesëm, nuk do ta keni problem të udhëtoni me transport publik. Të gjitha qytetet kanë një sistem të mirorganizuar dhe të përshtatshëm autobusësh dhe/ose tramvajesh (dhe në rastin e Lozanës edhe një metro), të cilët qarkullojnë shpesh dhe kryesisht në kohë. Për më tepër, oraret e rrjetit sinkronizohen për të siguruar lidhjet më efikase. Për shembull, ju mund të merrni një autobus ose një tramvaj nga një stacion më afër shtëpisë tuaj dhe të hipni në stacionin hekurudhor; nga atje, ju mund të hipni në një tren rajonal ose ndërqytetës dhe të shkoni pothuajse kudo afër ose larg. Ky sistem praktik do të thotë që nëse jetoni në një qytet, mund të arrini të lëvizni dhe të arrini në vende të ndryshme thjesht pa automjet.

Kjo është situata në qytete, por po nëse jetoni në fshat?

Lajmi i mirë është se nëse shtëpia juaj nuk ndodhet në një zonë të paarritshme dhe të largët, ku asnjë njeri tjetër nuk ka shkelur ndonjëherë, ju mund të keni akses në një formë transporti.

Më së shpeshti, do të jenë Postautobusët, 2,400 automjetet e verdha që mbulojnë një rrjet prej 936 linjash që përshkojnë pothuajse 17,000 kilometra rrugë fshatare, pavarësisht sa të ngushta dhe gjarpëruese.

Në përgjithësi, megjithatë, udhëtimi mund të bëhet pak më sfidues nëse jetoni në fshat ose në një zonë rurale. Autobusët ka të ngjarë të mos lëvizin aq shpesh sa në qendrat urbane, që do të thotë se mbështetja ekskluzivisht në sistemin e transportit lokal mund të mos jetë gjithmonë aq i përshtatshëm sa vozitja. Duke pasur parasysh të gjitha gjërat, prakticiteti dhe komoditeti i një makine mund të peshojnë në favor të saj, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjëra të tjera për t’u marrë parasysh

Nëse jetoni në një vend me një infrastrukturë të mirë transporti, mosmbajtja e një makine do të jetë e dobishme nga pikëpamja financiare. Nëse bëni llogaritë, do të shihni se mund të kurseni mjaft para duke udhëtuar ekskluzivisht me transport publik.

Sistemi definitivisht nuk është i lirë, megjithëse ju mund të ulni kostot duke blerë një kartë udhëtimi në vend që të paguani tarifat e plota.

Kjo ia vlen, veçanërisht nëse merrni parasysh se sa kushton në të vërtetë zotërimi i një automjeti – jo vetëm çmimi që paguani kur e blini atë, por gjithashtu të gjitha tarifat vijuese.

Për shembull, ka tarifa të detyrueshme si tarifa e regjistrimit, një taksë për automjetet motorike dhe sigurimi.

Më pas është çmimi i benzinës si dhe shërbimi dhe mirëmbajtja, përveç tarifave të parkimit. Të gjitha këto tarifa ndryshojnë nga një kanton në tjetrin, por nëse i mbledhni, do të shihni se transporti publik është më i lirë në krahasim. Në fund, duhet t’i merrni parasysh të gjithë këta faktorë përpara se të vendosni nëse zotërimi i një makine ose udhëtimi me transport publik ka më shumë kuptim.