Lajme

A mund t’i përdorin recetat elektronike në Gjermani personat e siguruar privatisht?

Prej janarit, recetat elektronike janë bërë të detyrueshme për pacientët në Gjermani. Por, çfarë do të thotë kjo për njerëzit që janë të siguruar privatisht?

Gjermania po ecën me hap me digjitalizimin e saj – të paktën kur bëhet fjalë për kujdesin shëndetësor. Nga të dhënat digjitale të pacientëve te shënimet e sëmundjes në telefon, gjërat do të jenë shumë më pak të bazuara në letër në të ardhmen, sipas thelocal.de, transmeton albinfo.ch.

Në fillim të vitit, ministri i Shëndetësisë, Karl Lautberbach (SPD), solli e-receta të detyrueshme për të gjithë përdoruesit e ligjshëm të kujdesit shëndetësor, të cilët mund të marrin ilaçet e tyre në një farmaci pas vizitës te mjeku thjesht duke paraqitur kartën e tyre të sigurimit shëndetësor.

Për pacientët privatë, megjithatë, gjërat janë pak më ndryshe.

Aktualisht, qeveria nuk ka përpunuar plotësisht se si dëshiron që recetat elektronike të funksionojnë për të siguruarit privatisht, kështu që mundësia për të hyrë në këtë shërbim do të varet nga një sërë gjërash:

  • Një numër sigurimi shëndetësor, ose Krankenversichtennummer
  • Aplikacioni i recetave elektronike ‘Der Gematik’
  • Një ID digjitale shëndetësore, ose GesundheitsID, për t’u identifikuar në aplikacion
  • Një funksion ‘Online Check-In’ në aplikacionin e ofruesit tuaj të sigurimit

Në mënyrë që praktika të lëshojë recetën tuaj digjitale, fillimisht do t’ju duhet të përdorni funksionin Online Check-In dhe të paraqisni numrin tuaj të sigurimit shëndetësor, i cili mund të gjendet në çdo dokumentacion sigurimi.

Më pas, receta elektronike mund t’ju lëshohet ose nëpërmjet aplikacionit Der Gematik ose si printim me një kod të veçantë për farmacinë.

Pasi të keni shlyer recetën tuaj, do të merrni gjithashtu një Kostenbeleg, ose faturë, nëpërmjet aplikacionit ose si printim. Kjo mund të transferohet drejtpërdrejt në aplikacionin e vetë siguruesit tuaj shëndetësor ose të ngarkohet manualisht si PDF, në mënyrë që të rikthehen kostot e mjekimit.

Dallimi kryesor midis njerëzve me sigurim privat dhe publik është se ata me sigurim publik ose ligjor do të jenë në gjendje të përdorin kartën e tyre elektronike të sigurimit shëndetësor (eGK) te mjeku i përgjithshëm kur të lëshohet receta dhe gjithashtu mund të shlyejnë recetat e tyre në barnatore duke përdorur eGK.

Personat e siguruar privatisht, nga ana tjetër, do të duhet të mbështeten në sistemin Online Check-In dhe përdorimin e një aplikacioni të recetave elektronike në telefonin e tyre.

A do të funksionojë kjo në çdo operacion të mjekut të përgjithshëm?

Ky është një paralajmërim tjetër i rëndësishëm: mundësia për të hyrë në një recetë elektronike do të varet nga fakti nëse operacioni në fjalë e ka përditësuar ende softuerin e tij.

Duke pasur parasysh ndryshimet ligjore që hynë në fuqi më 1 janar, do të prisnit që shumica e mjekëve të kishin modernizuar sistemet e tyre, por në disa raste mund të ketë vonesa dhe kufizime – veçanërisht për të siguruarit privatë.

Për të zbuluar nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor është në proces – dhe çfarë kufizimesh mund të jenë ende në fuqi – flisni me ta drejtpërdrejt ose përpara ose gjatë takimit tuaj.

Po sikur dikush tjetër të marrë recetën time për mua?

Në këtë rast, ju ende mund të përdorni një recetë elektronike, por do t’ju duhet një printim i kodit unik për farmacinë.

Natyrisht, meqenëse recetat elektronike nuk janë (ende) të detyrueshme për pacientët privatë, ju gjithashtu mund të zgjidhni të merrni recetën tuaj sipas mënyrës së vjetër dhe t’ia kaloni atë një miku që ta marrë atë për ju – pasi ta lini farmacinë e di.