Lajme

A mund t’i shkarkojë ministrat e LDK-së Albin Kurti?

Albin Kurti pritet të votohet si kryeministër i ri i Republikës së Kosovës nga deputetët e Vetëvendosjes, LDK-së, nga pakicat joserbe e ndoshta edhe nga pakicat serbe.

Dje, oponenti kryesor i Kurtit nga LDK-ja, Agim Veliu, u propozua nga partia e tij në ministrinë më të rëndësishme qeveritare bazuar në programin e harmonizuar mes të dyja partive, atë të Punëve të Brendshme.

Por, a mund ta shkarkojë Kurti Agim Veliu, apo ndonjëri prej ministrave, zv.kryeministrit apo zv.ministrave që vijnë nga LDK-ja?

Përgjigjja për këtë pyetje ndodhet në marrëveshjen për bashkëqeverisje mes këtyre dy partive.

Është saktësisht paragrafi që flet për “Emërimin dhe shkarkimin e anëtarëve të Qeverisë dhe zyrtarëve/trupave të tjerë që emërohen dhe shkarkohen nga Qeveria”.

Në këtë pikë marrim përgjigjen e prerë për pyetje: JO. Kurti nuk mund ta shkarkojë as Veliun e as ndonjë ministër apo zyrtar tjetër të Qeverisë nga radhët e LDK-së, shkruan Insajderi.

“Zëvendëskryeministrat, ministrat dhe zëvendësministrat i propozohen Kryeministrat nga Kryetari i subjektit politik me të cilin është bërë marrëveshja e koalicionit. Të njëjtit mund të shkarkohen nga Kryeministri në konsultim me Kryetarin e subjektit politik, me të cilin është bërë marrëveshja e koalicionit, bazuar në një arsyetim që e pranon Kryetari i subjektit politik me të cilin është bërë marrëveshja e koalicionit. E njëjta gjë vlen për të gjithë të emëruarit e tjerë nga Qeveria”, shkruhet aty.

Pra, nisur nga kjo gjë mund të thuhet se Kurti nuk mund ta shkarkojë asnjë ministër, zv.kryeministër apo zv.ministër nga LDK-ja edhe në qoftë se ndonjë prej tyre abuzon me pushtet. Një gjë e tillë e lë Kurtin si kryeministër me fuqi të pjesshme, sepse fuqia tjetër i takon krejtësisht Mustafës, përcjell albinfo.ch.