Lajme

A ndikoi Covid-19 në uljen e jetëgjatësisë së njerëzve?

Efektet e pandemisë në vdekshmëri ishin të përziera. Vitin e kaluar, jetëgjatësia ra pothuajse kudo në botë, duke ulur jetëgjatësinë me 28.1 milionë vjet. Shifra i referohet një studimi të kryer në 31 vende.

Nuk mungojnë përjashtimet: banorët e shteteve që e kanë mbajtur me sukses Covid-19 në gji, përfshirë Zelandën e Re dhe Tajvanin, jetuan më gjatë në 2020.

Studimi, i udhëhequr nga Nazrul Islam, një mjek-epidemiolog dhe statistician mjekësor në Universitetin e Oksfordit dhe i botuar nga Journal BMJ, llogariti se 28 milionë vite jetë humbën në vitin 2020 në 31 vende, përfshirë Rusinë, Bullgarinë, Lituaninë, Shtetet e Bashkuara dhe Poloninë që kanë regjistruan numrin më të lartë.

Vitet e jetës së humbur në 2020 ishin më të larta se sa pritej kudo, përveç Tajvanit, Zelandës së Re, Norvegjisë, Islandës, Danimarkës dhe Koresë së Jugut.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI