Lajme

A po synohet anëtarësimi i Zvicrës në Bashkimin Evropian?

Këshilli partiak i PS-së zvicerane, miratoi një dokument që mbështet anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian.

Dje, Këshilli partiak i PS-së zvicerane, në Neuchâtel doli me njoftimin se ka miratuar dokumentin e brendshëm që mbështet një strategji që synon anëtarësimin e Zvicrës në Bashkimin Evropian, njofton albinfo.ch.

Jon Pult, nënkryetar i PS-së dhe autor i dokumentit tha se ai beson se janë në një rrugë që duhet ta ndjekë edhe Zvicra.

“Kemi gjetur një zgjidhje. Është një strategji inteligjente dhe e realizueshme, por edhe me një peshë të fortë, një bazë vlerash për politikën europiane të partisë sonë”, komentoi Pult.

Projekti në fjalë është i ndarë në tri faza:

1/ Parashikohet një marrëveshje stabilizimi që rregullon pjesëmarrjen në programe si Erasmus dhe Horizon Europe;

2/ Një marrëveshje ekonomike dhe bashkëpunimi për të adresuar çështjet institucionale të aksesit në treg;

3/ Nga viti 2027 do të duhet të fillojnë negociatat për anëtarësimin e Zvicrës në BE.

Ndërkohë, politikani Graubünden tha se opinioni zviceran po ndryshon në lidhje me raportin BE.

“Kjo luftë imperialiste dhe ky agresion i paligjshëm i Putinit kundër një vendi të lirë, demokratik evropian si Ukraina” i bën njerëzit në Zvicër të reflektojnë edhe për faktin se “të qenit pjesë e këtij institucioni mbikombëtar që mbron vlerat e demokracisë, të shtetit ligjor, të të jetuarit së bashku në paqe, është një perspektivë tërheqëse për të ardhmen dhe një perspektivë e domosdoshme”. /Albinfo.ch

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI