Lajme

Aktivistët e mjedisit në Lozanë kërkojnë veprim për ngrohjen globale

Një samit ndërkombëtar i aktivistëve të rinj të klimës, të cilët marshuan nëpër rrugët e Lozanës, ka bërë thirrje për masa konkrete për të zvogëluar emetimet e gazrave serë.

Pjesëmarrësit u takuan në qytetin perëndimor të Zvicrës në Lozanë të premten dhe miratuan një deklaratë që riafirmoi qëllimin e tyre të përbashkët për të luftuar ndryshimin e klimës, duke thënë se ata ndanin të njëjtat vlera dhe shqetësime përkundër prejardhjeve të tyre të ndryshme.

“Kriza e klimës nuk njeh kufij, dhe as ne. Së bashku do ta ndryshojmë këtë botë dhe do ta bëjmë atë një vend më të mirë. Për ne dhe për të gjithë gjeneratat pas nesh, “thanë pjesëmarrësit.

Dokumenti u miratua pas një jave diskutimesh dhe punëtorish, ku morën pjesë rreth 400 njerëz nga 38 vende, duke përfshirë aktivisten, Greta Thunberg.

Tri kërkesat kryesore përfshijnë “drejtësinë klimatike”, rritjen e vetëdijes për rezultatet e hulumtimit shkencor mbi ndryshimin e klimës, si dhe mbajtjen e ngrohjes globale të kufizuar në 1.5 gradë Celsius në krahasim me nivelet para-industriale.

Samiti kritikon politikanët në mbarë botën për injorimin e rrezikut të zhdukjes njerëzore.

Aktivistët paralajmërojnë se e ardhmja e njerëzimit do të përcaktohet nga ajo që ndodh në muajt dhe vitet e ardhshme.

“Por ne kemi një zgjedhje,” thonë ata.

Një numër i ngjarjeve publike janë planifikuar për samitin e klimës së Kombeve të Bashkuara për samitin në New York në shtator.

Rreth 2.500 vetë u bashkuan me një marshim pasditen e së premtes pas mbledhjes javore ‘Buzëqeshje për të Ardhmen’ në Universitetin e Lausanne. Ata marshuan nga stacioni kryesor hekurudhor i qytetit në brigjet e Liqenit të Gjenevës, duke brohoritur dhe duke mbajtur parulla të tilla si “Ne jemi të pandalshëm, një botë tjetër është e mundur”.

Një mbrëmje festash pranë liqenit do t’i japë fund mbledhjes, përcjell Albinfo.ch.

Shefja e Samitit Thunberg ishte në stacionin hekurudhor për fillimin e marshimit, por duhej të largohej për të ndjekur fushatën e saj për mjedisin. Ajo pritet në New York në 23 shtator për samitin e klimës së KB dhe po udhëton në Sh.B.A me varkë.