Lajme

Arkeologët zviceranë vazhdojnë të zbulojnë gjetje të reja në akullnaja

Kockat, lëkura, druri dhe predha ushtarake janë ndër objektet që gjenden në mënyrë rutinore në Alpet zvicerane, ndërsa akullnajat që shkrihen zbulojnë objekte të bllokuara nën akull, transmeton albinfo.ch.

Si rezultat i ngrohjes globale, akullnajat po shkrihen dhe po japin elemente që janë bllokuar nën të, ndonjëherë për qindra apo edhe mijëra vjet.

Zyra Kantonale e Arkeologjisë në Valais ka lançuar një aplikacion IceWatcher që lejon këdo që vëren “një gjetje” në sipërfaqen e akullnajave të raportojë zbulimin e tyre.

Ndër zbulimet më të zakonshme janë fragmente të municioneve ushtarake, të cilat nuk duhen prekur por duhet raportuar në Qendrën Kombëtare të Raportimit të Zjarrit. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI