Lajme

Ashpërsohen kriteret për natyralizim në Solothurn

Kushdo që dëshiron të bëhet shtetas zviceran i kantonit të Solothurnit do të duhet të plotësojë kërkesa më të rrepta për aftësitë gojore të gjuhës gjermane. Këshilli kantonal miratoi një mocion përkatës nga fraksioni SVP të martën.

Parlamenti kantonal e shpalli mandatin të rëndësishëm me 60 vota pro ndaj 37 vota kundër. Këshilltarët kantonalë të SVP-së fillimisht kishin kërkuar nivelin B2 me shkrim dhe B1 me gojë, por më pas hoqën kërkesën për shkathtësi më të mira të gjuhës gjermane.

Kantoni i Solothurnit aktualisht kërkon që aplikantët për natyralizim të arrijnë nivelin gjuhësor B1 me gojë dhe A2 me shkrim. Kjo korrespondon me kërkesat e qeverisë federale, tha Angela Petiti (PS) në emër të Komisionit të Drejtësisë, i cili, ashtu si qeveria, hodhi poshtë kërkesën e SVP-së.

Në votime të ndryshme u sugjerua se edhe disa zviceranë do të kishin vështirësi në përmbushjen e kërkesave më të rrepta. Këto korrespondojnë me nivelin e kërkuar për maturën në gjuhë të huaj. “A duhet t’i çnatyralizojmë? pyeti Heinz Flück (Të Gjelbrit).

Njerëzit më pak të arsimuar në sektorët me paga të ulëta do të kishin pak shanse për t’u natyralizuar nëse rregullat do të shtrëngoheshin, tha Mathias Stricker (SP). Niveli i kërkuar sot është i mjaftueshëm.

“Qëllimi duhet të jetë të punojmë së bashku, jo krah për krah”, tha Jennifer Rohr (SVP). Kjo është arsyeja pse aftësitë e mira të gjuhës gojore janë të rëndësishme. Mungesa e arsimimit nuk do të thotë se je i patalentuar për sa i përket gjuhës. Ajo vetë u përshkrua si e patalentuar nga mësuesit e saj të frëngjishtes dhe anglishtes derisa mori nivelin A, por falë kurseve të gjuhës, ajo arriti të bëhej mësuese e anglishtes.

Johanna Bartholdi (FDP) tha se kërkesat më të larta janë legjitime dhe ekzistojnë tashmë në kantonet e Thurgau, Schwyz, Nidwalden dhe së shpejti edhe në Aargau. Aftësitë e dobëta gjuhësore janë gjithashtu një shenjë e mungesës së integrimit.

Edhe komentet e këshilltarit qeveritar Brigit Wyss se kërkesat e mëparshme ishin dëshmuar të suksesshme dhe nga Daniel Urech (të Gjelbërit) se Shoqata e Komunave të Banorëve të Solothurnit (VSEG) ishte kundër shtrëngimit të tyre, nuk arritën të bindin shumicën e këshillit kantonal./Blick