Lajme

Aspirina, e rrezikshme për këtë grup njerëzish

Njerëzit e moshuar të shëndetshëm nuk duhet të marrin aspirinë çdo ditë, sipas një studimi të kryer në Amerikë dhe Australi.

Përfitimet e përdorimit të aspirinës janë vërtetuar në rastet pas një ataku në zemër ose goditje në tru. Por studimet kanë treguar se ato nuk janë të disponueshme nëse merren nga njerëz të shëndetshëm mbi 70-vjeç dhe se pilulat madje rrisin rrezikun e gjakderdhjes së brendshme potencialisht fatale.

Ekspertët i cilësuan rezultatet të rëndësishme dhe paralajmëruan përdorimin e aspirinës në vetë-mjekim. Aspirina përshkruhet pas një ataku kardiak ose në zemër, pasi ilaçi hollon gjakun dhe zvogëlon shanset e një rikthimi.

Disa njerëz plotësisht të shëndetshëm gjithashtu nuk duhet të marrin aspirinë për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes, dhe ka studime nëse ilaçi mund të përdoret për të zvogëluar rrezikun e kancerit.

Megjithatë, shumica e hulumtimeve mbi përfitimet e aspirinës janë kryer tek njerëzit e moshës së mesme dhe ka dëshmi të një rreziku në rritje me rritjen e njerëzve, raporton BBC.

Studimi u krye në 19.114 70 vjeçar të shëndetshëm në Shtetet e Bashkuara dhe Australi. Asnjëri prej tyre nuk kishte probleme me zemrën. Gjysma përdori një dozë më të ulët ditore të aspirinës për pesë vjet.

Tri raporte janë publikuar në revistën mjekësore shkencore dhe tregojnë se pilulat nuk kanë reduktuar rrezikun për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës dhe se përdorimi i tyre nuk ka asnjë përfitim. Madje shtuan sasinë e gjakderdhjes në bark.

“Kjo do të thotë se miliona të moshuar të shëndetshëm në mbarë botën, të cilët marrin doza të ulëta aspirinë pa arsye mjekësore, në fakt po e bëjnë këtë pa nevojë, pasi studimi nuk tregoi asnjë përfitim të përgjithshëm në uljen e rrezikut të gjakderdhjes,” tha profesori John McNeil pranë Universitetit Monash.

Studimi zbuloi gjithashtu një rritje të vdekjeve nga kanceri, megjithëse studiuesit besojnë se nevojiten kërkime shtesë. Profesori Peter Rothwell pranë Oksfordit, një ekspert kryesor për ilaçin, tha se përfundimet ishin përfundimtare. “Nuk ka asnjë përfitim nga marrja e aspirinës te njerëzit e shëndetshëm mbi moshën 70-vjeç”, tha ai.

Gjetjet nuk vlejnë për njerëzit që marrin aspirinë për sulm në zemër ose goditje në tru – ata duhet të vazhdojnë të dëgjojnë këshillat e mjekut të tyre.

“Ata që kanë marrë doza më të ulëta të aspirinës për disa kohë, këshillohen që të mos e ndërpresin përdorimin e ilaçit brenda natës, pasi kjo mund të shkaktojë edhe probleme. Në vend të kësaj, ne duhet të flasim me një mjek për gjithçka”, tha Rothwell.