Lajme

Austria, e kujdesshme ndaj sulmeve kibernetike, pas incidentit të fundit

Për më shumë se dy javë autoritetet në Austri janë përpjekur të merren me një shkelje masive të sigurisë të sistemeve qeveritare në shtetin e Carinthia, transmeton albinfo.ch.

Viktimat kryesore duket se janë të huajt, pasi të dhënat kanë dalë nga departamentet që merren me çështjet e emigracionit dhe shtetësisë.

Një sulm relativisht i thjeshtë, kur një haker krijon një email të rremë ose faqe interneti për të dhënë pamjen e komunikimit zyrtar dhe i kërkon viktimës të klikojë në një lidhje, ishte mënyra se si u shkelën fillimisht sistemet e IT në shtet.

Malware hyri në sistem, kodoi të dhënat dhe tani grupi përgjegjës, i njohur si Black Cat, ka kërkuar një shpërblim për t’u dhënë autoriteteve akses në informacione të çmuara.

Për më tepër, disa sulme të njëpasnjëshme kanë bllokuar shërbimet dhe kanë hequr faqet zyrtare të internetit – megjithëse shumica e tyre janë rikthyer. Çështja kryesore tani është se hakerët kërcënojnë autoritetet austriake duke nxjerrë të dhëna nga mijëra banorë në internet. Disa informacione private tashmë janë zbuluar.

Çfarë të dhënash kanë ata?

Ka qenë e vështirë të konstatohet se sa i përhapur është sulmi, pasi qeveria lokale nuk ka qenë plotësisht transparente. Në fillim, ata mohuan një sulm, më pas thanë se shkelja e të dhënave kishte të bënte “vetëm” me nëpunësit publikë. Megjithatë, raportet e mediave kanë treguar se dosje të tëra ishin publikuar në të vërtetë në internet, duke përfshirë kartat e identitetit, pasaportat dhe rezultatet e testit të koronës nga banorët në Carinthia, një shtet në jug të Austrisë, ku jetojnë më shumë se 560,000 njerëz, transmeton tutje albinfo.ch.