Lajme

Baballarët pritet të fitojnë pushimin e atësisë në Zvicër

Votuesit zviceranë duket se janë të vendosur të miratojnë pushimin e atësisë, por jo pushimet e taksave familjare

Rezultatet fillestare pas një votimi në të gjithë vendin tregojnë mbështetje të qartë për një pushim atësie të mandatuar federalisht dy javë. Ndërkohë, zbritjet më bujare të taksave për familjet me fëmijë duket se do të dështojnë në kutitë e votimit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Pasi votimet u mbyllën të Dielën në mesditë, parashikimet e hershme treguan se propozimi i pushimit të atësisë kaloi me rreth 60% të votave, ndërsa 64% e votuesve dolën kundër më shumë pushimeve të taksave familjare.

Pushimi i atësisë

Vota e pritur “po” për reformën ligjore që u jep baballarëve të rinj dhjetë ditë leje me pagesë do ta hiqte Zvicrën nga pozita e ngecjes në pushimin e atësisë në Evropë. Aktualisht burrat nuk kanë të drejtë për asnjë ditë të rregullt ligjore pas lindjes së një fëmije, edhe pse ata mund të kërkojnë një ose dy ditë pushim sipas kodit të detyrimeve. Disa punëdhënës si në sektorin privat ashtu edhe në atë publik kanë politika më bujare, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa rezultatet erdhën të Dielën, sindikata e punës dhe organizatat e familjes shprehën lehtësim që masa dukej se kishte kaluar.

“Ky rezultat tregon se shoqëria ka evoluar dhe se një model ku gratë duhet të qëndrojnë në shtëpi nuk është më i përshtatshëm për kohën,” tha Philippe Gnaegi, drejtori i Pro Familia, një organizatë ombrellë për grupet e familjes që kishte bërë fushatë për katër javë të pushimit të atësisë. Në një deklaratë, Pro Familia tha se tani po synon politikat e pushimeve familjare, ku nënat dhe baballarët mund të ndajnë një leje më të gjatë prindërore midis tyre, e ngjashme me modelet në vendet e tjera evropiane.

Adrian Wüthrich, president i organizatës sindikale të punës Travail Suisse, tha se votimi i pushimit të atësisë ishte një hap i parë dhe i rëndësishëm në drejtimin e duhur për politikat familjare të Zvicrës. Ai tha se ishte i kënaqur që baballarëve më në fund iu dha më shumë kohë për t’u kujdesur për një fëmijë sesa u jepet punonjësve kur ata lëvizin shtëpinë – të dy skenarëve në përgjithësi iu ishte dhënë leja dy ditore në bazë të politikave të punës në vend para votimit të së Dielës, përcjell tutje albinfo.ch.

Leja e atësisë e miratuar të Dielën do të paguhet sipas skemës shtetërore të kompensimit të të ardhurave – pjesë e sistemit të sigurimeve shoqërore të financuara në pjesë të barabarta nga punëdhënësit dhe punonjësit. Baballarët kanë të drejtë për 80% të fitimeve të tyre mesatare, deri në një maksimum prej 196 CHF (213 dollarë) në ditë, për leje të cilën ata duhet ta marrin brenda gjashtë muajve nga lindja e fëmijës. Kostot totale vjetore vlerësohen në 230 milionë CHF.

Për t’u kualifikuar ata duhet të kenë punuar për një minimum prej pesë muajsh në Zvicër dhe të kenë dhënë kontribute në skemën e pensioneve të pleqërisë për të paktën nëntë muaj. Vetëm baballarët biologjikë mund të pretendojnë këto përfitime, përcjell tutje albinfo.ch.