Lajme

Baerbock ngre alarmin për luftë në territorin e NATO-s dhe BE-së, nëse nuk mbështetet Ukraina

Ministrja e Jashtme gjermane, Annalena Baerbock, është jashtëzakonisht e shqetësuar për zhvillimet aktuale në agresionin brutal rus kundër Ukrainës. Nëse vendi i shkatërruar nga lufta nuk mbështetet, pasojat për Gjermaninë dhe NATO-n mund të jenë fatale.

“Nëse nuk vazhdojmë të mbështesim Ukrainën, rrezikojmë që trupat e Putinit të jenë në kufirin me Poloninë. Lufta do të përhapet shpejt në territorin e BE-së dhe NATO-s”, paralajmëroi politikanja e Partisë së Gjelbër për “Süddeutsche Zeitung”.

“Është e vështirë të përcaktojmë se sa do të kushtonte nëse do të duhej të mbronim vetë lirinë dhe sigurinë tonë”, shtoi Baerbock. Ajo theksoi: “Në fund të fundit, bëhet fjalë gjithashtu për një gjë: mbështetja e Ukrainës e mban luftën larg nesh gjithashtu”.

Baerbock paralajmëroi gjithashtu për lëvizje të reja refugjatësh. “Nëse Ukraina nuk mund të mbrohet më – dhe këtë ua them veçanërisht atyre që refuzojnë ta mbështesin atë – atëherë miliona të tjerë do të duhet të ikin. Sepse kush do të jetonte vullnetarisht nën tortura dhe okupim”, tha ministri i Jashtëm. Më shumë se një milion ukrainas kanë gjetur tashmë mbrojtje në Gjermani.

“Humbja do të ishte fatale – për një Ukrainë të lirë dhe një Evropë të lirë”, e bëri të qartë Baerbock. Prandaj duhet më shumë mbështetje për vendin. Kështu që, ajo përsëri bëri thirrje “urgjentisht për të gjithë partnerët në mbarë botën që të dorëzojnë më shumë sisteme të mbrojtjes ajrore”.