Ekonomi

Bankat po e braktisin Katalonjën

“Banco de Sabadell”, banka e dytë më e madhe në Katalonjë vendosi të largojë zyrat e saj nga rajoni separatist mes paqartësisë që rrethon ardhmërinë e tij në vazhdën e referendumit të shkëputjes dhe kundërshtisë së palëkundur të Madridit zyrtar.

Banka do të zhvendoset në qytetin spanjoll të Alikantes. Vendimi i saj erdhi në kohën kur banka më e madhe e rajonit dhe e treta në vend, CaixaBank, njoftoi dhe ajo largimin nga Katalonja.

Të dyja këto lëvizje pasqyrojnë nervozizmin e komunitetit të biznesit në kohën kur marrëdhëniet mes Barcelonës e Madridit vazhdojnë të përkeqësohen, raporton “TCH”.

Në përpjekje për t’i bllokuar Parlamentit katalanas shpalljen e pavarësisë, Gjykata Kushtetuese e Spanjës bllokoi seancën e saj të së hënës. Ajo paralajmëroi se çdo mbledhje që bie ndesh me këtë vendim, do të konsiderohet e pavlefshme e shtoi se po ta injorojnë urdhrin e saj, krerët parlamentarë mund të shkojnë në gjyq, përcjell albinfo.ch.

Madridi zyrtar po kalon ditë të vështira sepse pas referendumit për mëvetësi në Katalonjë, shembullin e saj mund ta ndjekin edhe baskët në veri të Spanjës.