Lajme

BE-ja, rregullore të re për transportin

Përfaqësuesit e vendeve anëtare të BE-së kanë rënë dakord për vendosjen e rregulloreve të reja për ta bërë transportin në BE më të sigurt dhe më të pastër.

“Negociatorët nga Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian arritën dje në mbremje një marrëveshje të përkohshme për të rishikuar kërkesat dhe dy pjesë të legjislacionit të paketës legjislative të sigurisë detare”, tha Këshilli i shteteve anëtare.

Direktivat e rishikuara, të cilat Komisioni Evropian paraqiti qershorin e kaluar, vendosin një ekuilibër midis sigurimit të standardeve të larta në transport dhe mbrojtjes së konkurrencës së sektorit të transportit të BE-së.

Kontrolli shtetëror portual është një sistem për inspektimin e anijeve të huaja të mallrave ose pasagjerëve në porte.

Qëllimi i kontrolleve është të verifikojë nëse ekuipazhi dhe anija janë në përputhje me rregullat ndërkombëtare.

“Direktiva e rishikuar që tani është miratuar synon të mbrojë anijet më të mëdha të peshkimit, ekuipazhin e tyre dhe mjedisin nëpërmjet rregullave të reja të inspektimit vullnetar”, sipas këshillit.

Rregulloret e reja ende duhet të miratohen nga vendet e BE-së dhe Parlamenti Evropian. Pasi të hyjnë në fuqi, shtetet do të kenë 30 muaj kohë për t’i transferuar rregullat në ligjin kombëtar.