Lajme

BE, në kërkim të strategjive të vaksinimit dhe ndërgjegjësimit

Shpejtësia është çelësi për të mbrojtur qytetarët nga epidemitë e reja të COVID-19 në vjeshtë dhe dimër, prandaj procesi duhet të përshpejtohet.

Përfaqësues të shumtë të industrisë farmaceutike debatuan shpërndarjen e vaksinës së brezit të dytë në Parlamentin Evropian dhe bënë disa paralajmërime.

“Sot kapaciteti i prodhimit të vaksinave anti-COVID ia kalon numrit të dozave që mund të administrohen. Sfida nuk është më furnizimi me vaksina, por kapaciteti për të përhapur fushatat e vaksinimit, kryesisht tek të rriturit dhe të moshuarit”, tha Thomas Triomphe, zv.president ekzekutiv i “Vaccines at Sanofi”.

“Sanofi” është një nga kompanitë që prodhon vaksina të përshtatshme për variantin “Omicron”, që pret aprovimin.

Agjencia Evropiane e Medikamenteve u dha dritën e gjelbër versioneve të reja të “Pfizer/BioNTech” dhe “Moderna” më 1 shtator. Një ditë më vonë, Komisioni Evropian u kërkoi vendeve anëtare të paraqesin strategjitë kombëtare, që duhet të parashikojnë:

– Kombinimin e vaksinimit të COVID-19 me gripin

-Garantimin e kapaciteteve të mjaftueshme logjistike

-Rifillimin e fushatave të ndërgjegjësimit publik

Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve parashikon se pas një vere të qetë, vende të shumta evropiane mund të regjistrojnë një trend në rritje infektimesh dhe shtrimesh në spitale.

Edhe pse BE është prodhuesi i dytë më i madh i vaksinave, drejtuesit e Komisionit të Posaçëm për COVID-19 janë të shqetësuar për kuotat e ulëta të vaksinimit në disa shtete.

“Mendoj se këshilla më e mirë që mund t’i japim publikut është të mbeten vigjilent, të ruajnë veten, të vaksinohen, sidomos kur je mbi 65 vjeç dhe u përket grupeve më të cenueshme. Do të ishte mirë nëse më shumë njerëz vaksinohen. Sa më shumë ta bëjnë këtë, më e lehtë do të jetë dhe më pak kufizime do të ketë. Por gjithçka varet nga mënyra se si ne i shohim këto rekomandime”, u shpreh Kathleen Van Brempt, eurodeputete belge./Euronews