Lajme

Zvicër: Bora e madhe dhe orteqet çuan në shpëtime rekorde malore në vitin 2021

Shumë njerëz u gjendën në një situatë të pasigurt në malet zvicerane vitin e kaluar.

Pati një numër rekord aksidentesh dhe shpëtimesh, veçanërisht në sportet e dëborës.

Pavarësisht ose ndoshta për shkak të pandemisë, shumë njerëz shkuan në kërkim të ajrit të pastër në Alpet zvicerane ose malet Jura në vitin 2021. Të mërkurën, Swiss Alpine Club (SAC) publikoi shifra vjetore, të cilat zbuluan se 3,680 njerëz patën një aksident dhe duhej të të shpëtoheshin ose të riktheheshin në male vitin e kaluar, përcjell albinfo.ch.

Kjo tejkalon rekordin e mëparshëm nga viti 2020, kur u desh të shpëtoheshin 3,471 persona.

SAC raporton se 201 persona humbën jetën në malet zvicerane vitin e kaluar si pasojë e një aksidenti ose për arsye shëndetësore. Midis tyre, 131 njerëz vdiqën në sportet klasike malore, të cilat përfshijnë rrëshqitje me rrëshqitje dhe paragliding, fluturim me shpejtësi, kërcim në bazë dhe çiklizëm malor. Në mesin e viktimave kishte një përqindje dukshëm më të ulët të të huajve.

Në vitet para pandemisë, rreth 40% ishin jozviceranë, krahasuar me 30% në 2021 – gjithsej 39 vdekje.

“Arsyeja për këtë sigurisht që është kryesisht për shkak të hezitimit të vazhdueshëm për të udhëtuar”, shkruan SAC.

Emergjencat në janar, shkurt dhe mars tejkaluan ato në vitin 2019 dhe 2020. SAC ia atribuon këtë reshjeve të dendura të borës dhe shumë ortekëve në pjesën e parë të vitit, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI