Kosova

Borrell porosit Serbinë: Marrëdhëniet me Rusinë, kundër aspiratave integruese

Bashkimi Evropian ia ka bërë të qartë Serbisë se rruga që po ndjek, duke ruajtur marrëdhënie të ngushta me Rusinë, nuk përputhet me aspiratat për integrime evropiane.

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell, ia ka përcjellë këtë porosi Serbisë, duke thënë se nuk është rreshtuar si shumica e shteteve, transmeton Albinfo.ch.

Ai ka thënë se BE-ja i mirëpret zgjedhjet strategjike dhe të guximshme të disa shteteve që u përshtatën plotësisht me politikën e sanksioneve. Mirëpo, theksoi se u ka treguar atyre që nuk janë rreshtuar, e këtu e përmendi veçanërisht Serbinë, se mbajtja e lidhjeve të ngushta me Rusinë nuk është në përputhje me procesin e saj të anëtarësimit në BE.

“Është gjithashtu e dëmshme për interesin e vet kombëtar”, ka deklaruar Borrell në fund të takimit ministror.

Në këtë takim, në mes tjerash, është diskutuar edhe për influencën ruse në vendet e rajonit. Borrell ka thënë se Rusia po përpiqet të përmbysë rrugëtimin evropian të shteteve të rajonit.

Në takimin ministror u trajtua edhe procesi i normalizimit të marrëdhenieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, me ç’rast Borell porositi se duhet të marrin fund tensionet dhe provokimet e ndërsjella, e po ashtu duhet të ndërpritet atmosfera negative dhe mungesë e konstruktivitetit.

Ai ka theksuar se të jesh anëtar i BE-së, do të thotë të bashkëpunosh dhe të veprosh si fqinjë i mirë për të kapërcyer të gjitha vështirësitë e së kaluarës./Albinfo.ch