Lajme

Çfarë duhet të bëni nëse humbni patentën e shoferit në Austri?

Nëse jeni shtetas i vendeve që janë jashtë Bashkimit Evropian dhe jetoni në Austri, shpesh mund të shkëmbejnë licencat e tyre të vjetra me ato austriake. Por çfarë do të bëni nëse humbisni licencën austriake – ose nëse ju vidhet?

Humbja e një dokumenti të rëndësishëm mund të jetë një skenar makthi për të huajt në Austri – veçanërisht nëse është ai tek i cili mbështeteni për të lëvizur.

Duhet ndjekur një proces me dy hapa për të marrë një zëvendësim dhe për të siguruar që askush tjetër nuk mund ta keqpërdor licencën tuaj ndërkohë. Megjithatë, ligji austriak kërkon që ju të veproni shpejt, shkruan The Local.

Telefononi të humburit dhe të gjeturit dhe/ose bëni një raport në polici

Nëse patenta e vozitjes suaj humbet ose vidhet në Austri, ju kërkohet të njoftoni policinë sa më shpejt të jetë e mundur – dhe jo më vonë se një javë pasi e keni humbur atë. Këtë mund ta bëni në çdo stacion policie në Austri.

Mund të ketë një vend ku duhet të provoni fillimisht, por përpara se të shkoni direkt në polici, përcjell albinfo.ch.

Nëse mendoni se licenca juaj thjesht mund të jetë vendosur gabimisht, në vend që të jetë vjedhur, mund të telefononi Fundamt-in tuaj lokal – i cili merret me pronën e humbur – për të parë nëse dikush e ka kthyer atë.

Nëse ende nuk mund ta gjeni, pavarësisht nëse e keni humbur patentën ose ju është vjedhur, ju kërkohet të bëni një raport në polici.

Pasi të keni paraqitur raportin, policia do t’ju japë një letër konfirmimi. Ju mund ta përdorni këtë letër si një licencë zëvendësuese për të vozitur deri në katër javë. Sigurisht, kjo letër do t’ju lejojë vetëm të vozitni ligjërisht brenda Austrisë dhe jo jashtë vendit, shkruan The Local.

Pasi të keni paraqitur një raport policor, do t’ju duhet të kontaktoni me Verkehrsamt-in tuaj lokal – ose “zyrën e trafikut” – për të marrë një licencë zëvendësimi. Në Vjenë, për shembull, mund të shkoni në internet dhe të rezervoni një takim për këtë.

Ju do të duhet të sillni disa dokumente për takimin tuaj për të marrë një licencë zëvendësimi. Këto përfshijnë një fotografi biometrike të pasaportës, raportin e humbjes ose vjedhjes nga policia, një kopje të Anmeldung tuaj – ose certifikatën tuaj të regjistrimit. Do t’ju duhet gjithashtu një ID e vlefshme me foto, si pasaporta ose leja e qëndrimit.

Më në fund, do t’ju paguhet një tarifë për të zëvendësuar licencën tuaj. Në Vjenë, për shembull, kjo tarifë është 50 €, përcjell albinfo.ch.