Lajme

Çfarë duhet të dini për sigurimin shëndetësor zviceran para se të shkoni jashtë vendit

Rishikoni sigurimin tuaj shëndetësor zviceran para se të largoheni nga Zvicra

A po planifikoni të kaloni pushimet tuaja jashtë vendit këtë vit, por nuk jeni të sigurt nëse sigurimi shëndetësor me bazë në Zvicër ju mbulon në vendet e huaja?

Nëse po, do të ishte shumë e mençur të rishikoni sigurimin tuaj shëndetësor zviceran para se të largoheni, në mënyrë që të dini se çfarë do të mbulojë në rast se ju ose një anëtar i familjes sëmureni jashtë vendit, transmeton albinfo.ch.

Ashtu si një kujtesë – megjithëse pa dyshim që ju tashmë e dini këtë – sigurimi shëndetësor është i detyrueshëm në Zvicër. Pra, nëse jeni banor i ligjshëm këtu, ju keni të paktën mbulimin themelor të kërkuar, LaMal.

Sigurimi juaj zviceran do të paguajë për urgjencat mjekësore jashtë vendit

Nëse sëmureni gjatë pushimeve jashtë vendit, keni një aksident ose keni nevojë për kirurgji urgjente, sigurimi zviceran do të paguajë për trajtimin e menjëhershëm urgjent që ju kërkoni, shkruan The Local.ch.

Pasi gjendja juaj të jetë e stabilizuar nga mjekët vendas, është e sigurt për ju të udhëtoni drejt Zvicrës dhe do të transferoheni në një spital më të afërt në vendbanimin tuaj të përhershëm në Zvicër.

Mos harroni, megjithatë, që kur bëhet fjalë për mbulimin e sigurimeve, jo të gjitha vendet janë krijuar të barabarta.

Nëse sëmureni në një nga vendet e BE ose EFTA (Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni), Karta Evropiane e Sigurimeve Shëndetësore (EHIC) – d.m.th., karta juaj e rregullt e sigurimeve zvicerane – ju lejon të merrni të njëjtat shërbime të paguara si dikush që është i siguruar në atë vend. Kështu që mbajeni gjithmonë kartën me vete kur udhëtoni në BE ose në një shtet të EFTA-s.

Karta ka gjithashtu një numër telefoni që mund të telefononi nga jashtë. Fillon me +41, ndërsa numri i kontaktit lokal zakonisht fillon me 08.

Kur të ktheheni në Zvicër, duhet të dërgoni dokumentet që keni marrë nga një qendër mjekësore e huaj në sigurimin tuaj për një rimbursim.

Sigurimi do të rimbursojë deri në maksimum dy herë më shumë sesa i njëjti trajtim do të kushtonte në Zvicër.

Kujdes, gjërat bëhen më të komplikuara (dhe shumë më të shtrenjta) nëse udhëtoni në Shtetet e Bashkuara, transmeton tutje albinfo.ch.

Kostoja e kujdesit mjekësor në ShBA është jashtëzakonisht e lartë dhe madje edhe trajtimi më i thjeshtë do të kushtojë më shumë se dy herë sesa do të ishte në Zvicër. Kjo është arsyeja pse, nëse keni vetëm mbulim bazë (LaMal), politika juaj e sigurimit shëndetësor zviceran nuk do të mjaftojë për të mbuluar çfarëdo kostoje që ju bëni.

Nëse, megjithatë, ju keni një sigurim privat shtesë, ju transportuesi do të mbulojë më shumë kosto.

Ju do të duhet të paguani trajtimin me një kartë krediti, kopjen e së cilës do t’i dërgoni në sigurimin tuaj këtu.

Dhe mos harroni të pyesni mjekun ose spitalin që t’ju japë një kopje të detajuar të të gjitha akuzave, si dhe shënimet e trajtimit, sepse përndryshe sigurimi nuk do t’ju japë një kompensim.

Një këshillë para se të shkoni në vendet me kosto të lartë si SH.B.A.:

Merrni sigurim shëndetësor shtesë për të mbuluar koston e trajtimit jashtë vendit.

Shumica e siguruesve kryesorë në Zvicër, si TCS, Allianz dhe AXA, ofrojnë mbulesë globale shtesë shëndetësore që do të paguante për shumicën (nëse jo të gjitha) të kostove të cilat nuk janë paguar nga sigurimi juaj kryesor. /Albinfo.ch.