Lajme

Çfarë e bën Vjenën një vend kaq të mrekullueshëm për të jetuar?

Vjena është zgjedhur sërish si qyteti ‘më i jetueshëm’ në botë – dhe tani është edhe Kryeqyteti Evropian i Demokracisë. Çfarë e bën qytetin kaq të mirë?

Është emëruar gjithashtu Kryeqyteti Evropian i Demokracisë, një titull që do ta mbajë për dy vjetët e ardhshme.

Çfarë e bën Vjenën një vend kaq të shkëlqyer për të jetuar dhe çfarë i dha asaj titullin e demokracisë këtë vit?

Përparësitë multifaktoriale

“Në Evropë, Vjena zë vendin e parë si qyteti me cilësinë më të lartë të jetesës, i njohur për historinë e pasur, arkitekturën mahnitëse dhe skenën kulturore të gjallë”, thuhet në një njoftim për shtyp të Mercer.

Renditja i kushton vëmendje edhe mundësisë së një ekuilibri të mirë punë-jetë – për të cilën Vjena, me ofertat e shumta të kohës së lirë dhe një sistem të fortë shoqëror, është e famshme. Njerëzit në Austri marrin ndihmë kur janë të papunë dhe mbrohen nga marrëveshje të forta pune, duke u dhënë atyre paga minimale dhe shumë kohë pushimi kur janë në tregun e punës, shkruan The Local, transmeton albinfo.at.

Hulumtimi i Mercer’s “Cilësia e Jetesës” vlerëson kushtet e jetesës sipas 39 faktorëve, të grupuar në dhjetë kategori: mjedisi politik dhe social, mjedisi ekonomik, mjedisi socio-kulturor, konsideratat mjekësore dhe shëndetësore, shkollat dhe arsimi, shërbimet publike dhe transporti, rekreacioni, mallrat e konsumit, strehimit dhe mjedisit natyror.

Kjo nuk është renditja e vetme që e vendos Vjenën në krye këtë vit, pasi Njësia e Inteligjencës The Economist gjithashtu kishte renditur kryeqytetin austriak si kryesues në Indeksin e vet Global të Jetesueshmërisë.

Vjena kishte rezultate perfekte të indeksit EIU në katër nga pesë treguesit e saj kryesorë – stabilitetin, infrastrukturën, kujdesin shëndetësor dhe arsimin.

Raporti vuri në dukje se kjo ishte për shkak të nivelit të ulët të krimit të vogël dhe të dhunshëm në Vjenë, disponueshmërisë së barnave pa recetë, si dhe disponueshmërisë së opsioneve publike dhe private për kujdesin shëndetësor dhe arsimin. Për infrastrukturën, EIU e vlerësoi Vjenën si një rrjet rrugor me cilësi të lartë, transport publik, lidhje të mira rajonale dhe ndërkombëtare dhe banesa me cilësi të mirë, përcjell tutje albinfo.ch.

Kryeqyteti Evropian i Demokracisë

Qyteti është zgjedhur gjithashtu “Kryeqyteti Evropian i Demokracisë 2024/25”, një titull që njeh përpjekjet e jashtëzakonshme në nxitjen e demokracisë, sipas një njoftimi për shtyp.

Vjena do të marrë zyrtarisht titullin nga ECoD aktuale, Barcelona, në fund të vjeshtës 2024, me dorëzimin e trofeut të planifikuar për në fund të janarit në kryeqytetin austriak.

Aplikimi i Vjenës u përqendrua në një strategji të gjerë demokratizimi për të transformuar “qytetin më të jetueshëm në botë” në më demokratik. Kjo përfshin hapjen e proceseve administrative dhe integrimin e tyre me risitë demokratike të formuara nga nevojat dhe idetë e qytetarëve, tha qyteti. Përpjekjet do të përfshijnë iniciativa pjesëmarrëse si “Milioni i Fëmijëve dhe të Rinjve” dhe “Ekipi i Klimës së Vjenës”, i cili në bashkëpunim zhvillon masat për të luftuar krizën klimatike.

Qyteti u përzgjedh nga një juri ekspertësh e përbërë nga njerëz të njohur ndërkombëtarisht në fushat e shkencës, shoqërisë civile, artit dhe biznesit. Anëtarët vlerësojnë dhe vlerësojnë nivelin e ambicies, inovacionit dhe krijimtarisë së projekteve të demokracisë të paraqitura nga të gjitha qytetet aplikuese. Më pas, një juri prej afro 4000 qytetarësh nga 47 vende të Këshillit të Evropës vendosi të favorizojë kryeqytetin austriak.

“Është një nder i mrekullueshëm për Vjenën që të emërohet Kryeqyteti Evropian i Demokracisë 2024/25. Jam krenar që mundëm të bindim jurinë e qytetarëve evropianë me idetë tona për avancimin e demokracisë. Gjatë dy viteve të ardhshme, Vjena do të shfaqë projekte novatore që demonstrojnë sesi kohezioni social mund të forcohet më tej përmes pjesëmarrjes së qytetarëve”, theksoi kryebashkiaku i Vjenës, Michael Ludwig.