Lajme

Çifti zviceran akuzohet për mashtrime deri në 17 milionë franga

Dy zviceranët me banim në kryeqytet akuzohen për mashtrime të shumta me vlerë 17 milionë franga

Një burrë 75-vjeçar dhe një grua 61-vjeçare, të dy zviceranë dhe me vendbanim në qytetin e Bernës, akuzohen për mashtrime të shumta me vlerë 17 milionë franga, transmeton albinfo.ch.

Për vite me radhë ata pretendonin se jetonin në kufijtë e jetesës për autoritetet e Bernes. Pas një hetimi të thelluar, prokuroria publike e Bernës dhe policia kantonale arritën të demonstrojnë disa mashtrime me sekuestrim, tentativa mashtrimi dhe mashtrime të konfirmuara, si dhe dokumente të falsifikuara, saktëson një komunikatë për shtyp. Krimet u kryen midis viteve 2009 dhe 2023. Çifti akuzohet se kishin mashtruar autoritete të ndryshme të Bernes për disa vite duke besuar se jetonin në minimumin e tyre, ndërsa në realitet ata kishin pasuri me vlerë disa milionëshe. Të pandehurit nuk i pranojnë faktet, thuhet në komunikatë.

Ministria e Financave e denoncoi burrin në gusht 2022 pas indikacioneve për sjellje mashtruese. Të dy kanë dhënë informacion të rremë dhe jo të plotë në Zyrën e Përmbarimit dhe Falimentimit. Ata kishin deklaruar se nuk kishin asnjë pasuri apo të ardhura që mund të sekuestrohej, ndërsa në realitet kishin pasuri disa milionëshe, të cilat do t’i përdornin për të shlyer borxhet. Kontrollet në shtëpinë e çiftit çuan në sekuestrimin e disa makinave, mbi 180 çanta luksoze, pajisje golfi, një koleksion verërash prestigjioze dhe më shumë se një duzinë peliçesh. Për më tepër, u bllokuan disa llogari bankare me shumën totale mbi 1.5 milionë franga.

Të dy u përpoqën gjithashtu në disa raste të paguanin me mashtrim certifikatat e mungesës së mallrave me vlerë 8.7 milionë franga për një shumë prej 10,000 deri në 25,000 franga nga autoritetet tatimore të kantonit dhe qytetit të Bernës. Të dy akuzohen gjithashtu për marrjen me mashtrim të përfitimeve shtesë dhe ndihmës sociale. Burri do të duhet të përgjigjet gjithashtu për falsifikimin e shumëfishtë të dokumenteve: ai dyshohet se falsifikoi lejet e parkimit të disa personave me aftësi të kufizuara për t’i përdorur ato personalisht.