Lajme

Cilësia e ujërave nëntokësore zvicerane, e kërcënuar nga ndotja

Ndotja nga bujqësia, vendet e mëparshme industriale dhe deponitë po kërcënojnë rezervat ujore nëntokësore të Zvicrës, sipas një studimi të hollësishëm të cilësisë së ujit.

Zyra Federale për Lidhjen e Mjedisit (FOEN) tha që ujërat nëntokësore përballen me presionet më të mëdha në fushat e aktivitetit të lartë bujqësor.

Ai deklaroi se uji nëntokësor aktualisht është i sigurt për t’u pirë, por argumentoi për një sërë masash për të siguruar që mbetet kështu.

Studimi mati ujin nga 600 pika në të gjithë vendin midis viteve 2006 dhe 2017.

Nivelet e nitrateve nga plehrat tejkaluan kufirin ligjor prej 25 miligramë për litër (mg / l) në 15% të zonave të mostrës në vitin 2014. Kjo u rrit në 40% në zonat ku ka një shkallë të lartë të bujqësisë së punueshme – por vetëm tejkaloi nivelet e sigurta për pirje në 2-4% të rasteve.

Përqendrimi i rregullave të shkelura të pesticideve në 2% të pikave të matjes. Për më tepër, u zbuluan gjurmë të herbicideve të ndaluara, të cilat u atribuohen periudha të gjata kur ata mbetën në ekosistem edhe pasi fermerët ndaluan përdorimin e tyre.

Problemi nuk kufizohet vetëm në bujqësi. Mikro-ndotësit nga vendet e shpërndara industriale dhe deponitë janë gjithashtu një shkak për shqetësim.

Në vitin 2014, nivele të larta të hidrokarbureve të paqëndrueshme të halogjenizuara u zbuluan në 4% të pikave të matjes.

“Uji nëntokësor duhet të mbrohet në mënyrë të vazhdueshme për të siguruar që presioni në burimin tonë më të rëndësishëm të ujit të pijshëm të mos rritet më tej dhe se ndotja zvogëlohet”.

Në terma konkret, raporti kërkoi më pak dëmtime të metodave bujqësore, më shumë impiante për trajtimin e ujërave të zeza dhe përpjekje më të mëdha për të pastruar vendet e ndotura.

Rreth 80% e ujit të pijshëm të Zvicrës vjen nga ujërat nëntokësore. Përderisa ka më shumë se ujë nëntokësorë për të furnizuar me nevoja, madje llogariten ndryshimet klimatike, vazhdon presioni mbi këtë burim nga zonat bujqësore, industriale dhe të banimit, thuhet në raport.

Vitin tjetër Zvicra do të votojë për nismën “Për ujë të pastër të pijshëm dhe ushqim të shëndetshëm”, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI