Lajme

Cili është shqetësimi kryesor i zviceranëve tani

Shqetësimet për një krizë të sistemit shëndetësor zviceran për shkak të pandemisë Covid-19 po u jep rrugë shqetësimeve për ekonominë, sipas një sondazhi të opinionit mbarëkombëtar

Sondazhi i fundit i porositur nga Korporata Zvicerane e Transmetimit tregon gjithashtu se një shumicë e madhe e Zvicrës ndjek masat e qeverisë, por ato duket se bëhen gjithnjë e më të padurueshme, përcjell albinfo.ch.

“Të anketuarit thanë që ata i marrin seriozisht rregullat në lidhje me distancimin shoqëror,” thotë Michael Hermann, drejtor i institutit të studimit Sotomo, i cili bëri sondazhin. Sondazhi, zbuloi se nëntë në dhjetë njerëz u larguan nga shtëpitë e tyre rregullisht duke kundërshtuar rekomandimet e qeverisë, por kjo shifër është disi mashtruese, thotë Hermann.

Një vështrim nga afër zbulon se të anketuarit e moshuar nuk pranuan të bënin pazare dhe ulnin në mënyrë drastike kontaktin personal me miqtë dhe familjet. Dhe ka pasur një rënie dramatike në përdorimin e transportit publik në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Vlerësimi i rrezikut personal të paraqitur nga virusi ka mbetur kryesisht i pandryshuar në krahasim me një sondazh të mëparshëm të paraqitur dy javë më parë.

Por shqetësimet për një kolaps të sistemit shëndetësor të vendit duket se janë lehtësuar. Gati 70% e të anketuarve janë optimistë se spitalet zvicerane mund të përballojnë numrin e pacientëve.

Tre javë në një ndalesë të jetës publike, duke përfshirë kufizimet e lirive personale, dhe një bllokim të pjesshëm të ekonomisë, një numër në rritje i njerëzve thanë se ata do të donin të shihnin një lehtësim të rregullave të rrepta.

Një rihapje e dyqaneve me mallra jo thelbësore është në krye të listës, përpara thirrjeve që shkollat ​​të rinisin klasat, përcjell tutje albinfo.ch.

Më shumë se 40% e të anketuarve, veçanërisht në pjesën gjermane-folëse të vendit dëshirojnë që qeveria të lehtësojë kufizimet pas 19 prillit – pesë javë pasi ato u vendosën si pjesë e kompetencave të veçanta të qeverisë.

Vetëm 13% dolën në favor të forcimit të masave dhe 37% e të anketuarve thanë që frenimet aktuale duhet të qëndrojnë në vend.

Rajonet më të goditura nga epidemia – Ticino, e cila kufizohet me Italinë veriore dhe Zvicra perëndimore, me lidhje kulturoren me Francën fqinje – të dyja favorizojnë një politikë më të ashpër, duke kufizuar veçanërisht hyrjen në zona të caktuara turistike gjatë festave të ardhshme të Pashkëve.