Lajme

Cili është shqetësimi nr. 1 i zviceranëve

Anketa është bërë nga instituti kërkimor gfs.bern në emër të Credit Suisse

Sipas barometrit të shqetësimeve të Credit Suisse, mjedisi ishte shqetësimi numër një për popullsinë zvicerane në vitin 2022.

Edhe pse në përqindje shqetësimi për mjedisin ishte i pandryshuar nga viti i kaluar, ai u ngrit në renditje. Mjedisi u pasua në vendin e dytë dhe të tretë nga furnizimi me AHV/pension dhe energjia, ndërsa çuditërisht pandemia e Covid nuk ishte më ndër dhjetë shqetësimet më të rëndësishme, përcjell albinfo.ch.

Përveç kësaj, lufta në Ukrainë po lë gjurmë edhe në Zvicër: optimizmi për të ardhmen ka rënë ndjeshëm, duke qenë i fortë deri më tani.

Anketa është bërë nga instituti kërkimor gfs.bern në emër të Credit Suisse. Anketa e votuesve zviceranë bëhet çdo vit dhe fokusohet në shqetësimet e tyre kryesore. Të anketuarve u kërkohet të përmendin pesë shqetësimet e tyre kryesore. Me 39%, ndotja e mjedisit (mbrojtja e mjedisit, ndryshimet klimatike, fatkeqësitë mjedisore) është shqetësimi i ri numër një i Zvicrës në vitin 2022. Kjo shifër është e njëjtë me vitin e kaluar. Sidoqoftë, pandemia COVID-19 – e cila lehtë kryesoi listën si në vitin 2020 (51%) dhe 2021 (40%) – u zhduk nga lista e shqetësimeve kryesore. Kjo lejoi që mjedisi të ngjitej në vendin e parë këtë vit. Tema e AHV/propozimit për pension qëndron në vendin e dytë me 37%, përcjell tutje albinfo.ch.

Edhe pse lufta përmendet drejtpërdrejt si shqetësim nga vetëm 20% e popullsisë (vendi i tetë), ka të paktën tre shqetësime të tjera kryesore që lidhen me konfliktin në Ukrainë. Shqetësimi për çështjet e energjisë, për shembull, është rritur masivisht në 25% (+11 pikë përqindje) dhe tani renditet i treti në listën e shqetësimeve – në terma përqindje në të njëjtin nivel me shqetësimet për formën e marrëdhënieve me Evropën dhe BE-në. Për herë të parë, pasiguria për furnizimin me energji, ilaçe dhe ushqime u përmend nga 21% e të anketuarve (vendi i shtatë). Ndërsa shqetësimi kryesor është kryesisht për sigurimin e furnizimit me energji në kohë të pasigurta dhe në dimër, ankthi për çështjet e energjisë ka të ngjarë të ndikojë në situatën e ardhshme energjetike në përgjithësi – me fjalë të tjera, si do të duket strategjia energjetike e Zvicrës në vitet e ardhshme dhe ku kompromiset mund të jenë të pashmangshme për sa i përket mjedisit, ruajtjes së natyrës dhe në lidhje me teknologjitë si energjia bërthamore.

Inflacioni (vendi i pestë, 24%) është një tjetër hyrje midis pesë shqetësimeve kryesore. Kujdesi shëndetësor – tradicionalisht një shqetësim kyç – përmendet gjithashtu nga 24%, duke qenë deri në 41% në 2018 dhe 2019. Së fundi, në vendin e nëntë dhe të dhjetë janë dy shqetësimet që përfshijnë çështjet e migracionit (të huajt dhe refugjatët/çështjet e azilit), përcjell tutje albinfo.ch.

Ekonomia dhe standardet e jetesës

Votuesit zviceranë janë më pak optimistë për të ardhmen ekonomike sesa ishte rasti vetëm disa vjet më parë. Megjithatë, kjo nuk është kryesisht për shkak të frikës së humbjes së punës. Përkundrazi, papunësia ka rënë nga dhjetë shqetësimet kryesore për herë të parë që nga viti 1988. Përkundrazi, pasiguria sillet rreth situatës së ofertës, si dhe nëse dhe si mund të ruhet standardi i jetesës me të cilin njerëzit janë mësuar në kohën e tanishme. rrethanat dhe krizat e shumta. Vlerësimi i votuesve për situatën e tyre ekonomike nuk tregon ende ndonjë devijim krahasuar me vitet e mëparshme, ku 65% (+0 pp) e të anketuarve e përshkruan atë si të mirë ose shumë të mirë dhe vetëm 6% (+0 pp) si të keqe ose shumë të keqe. Megjithatë, një vështrim në 12 muajt e ardhshëm tregon një pamje dukshëm të ndryshme: Jo më pak se 19% (+9 pp) kanë frikë nga një përkeqësim i rrethanave të tyre personale – përqindja më e lartë në historinë 27-vjeçare të sondazhit.

Në këtë sfond, është qetësuese të theksohet se në të njëjtën kohë besimi në tre institucionet e rëndësishme të Këshillit Federal (68%), policisë (67%) dhe Gjykatës së Lartë Federale (66%) është me bazë të gjerë dhe të qëndrueshme. Në një nivel më të ulët, e njëjta gjë vlen edhe për institucionet e tjera të përmendura në anketë, si Banka Kombëtare e Zvicrës, Këshilli i Shteteve, Këshilli Kombëtar dhe partitë politike – në të vërtetë ka edhe dëshmi të një tendence të lehtë rritëse këtu. Edhe pse krenaria për të qenë zviceran ka prirur të bjerë pak, ajo mbetet shumë e lartë në 77% (–1 pp). Forcat e armatosura kanë qenë fituesit më të mëdhenj për sa i përket besimit (+8 pp në 48%), duke reflektuar një nevojë të shtuar për siguri në kohë të pasigurta gjeopolitike.