Lajme

Çka e karakterizoi Zvicrën javën e shkuar?

Mungesa e fuqisë punëtore në Zvicër shkakton humbje miliardësh në GDP; kërkohen që biletat e udhëtimeve me avionë të lirohen më 2024 dhe të tjera lajme e karakterizuan Zvicrën javën e shkuar.

Mungesa e fuqisë punëtore zvicerane arrin përmasa kritike.

Mungesa e personelit të kualifikuar është “në nivelin më të lartë në Zvicër”, sipas një raporti të ri nga Universiteti i St. Gallen.

“Asnjëherë më parë nuk kanë mbetur bosh kaq shumë pozita për kaq gjatë”, thuhet në raport. “Mungesa e aftësive është ndoshta sfida më e rëndësishme në tregun zviceran të punës sot, dhe kjo vjen me një kosto të lartë”, thuhet nga raporti, shkruan The Local.

Situata është kritike pasi ndikon në prosperitetin e Zvicrës, për shkak të boshllëqeve të mëdha në fuqinë punëtore, PBB-ja zvicerane pëson një humbje vjetore prej 0.66%, që korrespondon me rreth 5 miliardë franga.

Dhe, situata nuk pritet të përmirësohet në të ardhmen e afërt, sepse vala e daljes në pension të “baby boomers” do të përkeqësojë më tej problemin, duke krijuar 340,000 vende të lira pune deri në vitin 2025, përcjell albinfo.ch.

Iniciativat kantonale kërkojnë strehim më të përballueshëm

Në Cyrih ku mungesa e banesave është kritike, grupet e krahut të majtë po mbledhin nënshkrime për të qenë në gjendje të nisin një referendum që ndalon investitorët e pasurive të paluajtshme të bëjnë fitime të mëdha, për sa i përket qirave më të larta, pas rinovimit të ndërtesave të vjetra.

Në Basel-City, “Iniciativa për Mbrojtjen e Shembjes”, kërkon të kufizojë prishjen e shtëpive të vjetra, të cilat duhet të lejohen vetëm në raste të jashtëzakonshme, si për shembull kur një ndërtesë nuk është më e banueshme, shkruan The Local.

CEO i linjës ajrore SWISS: “Fluturimi duhet të bëhet më i lirë vitin e ardhshëm”

Kostoja e biletave të linjës ajrore është rritur në vitin e kaluar – në disa raste deri në 25 për qind – kryesisht për shkak të inflacionit dhe çmimit më të lartë të karburantit.

Megjithatë, udhëtimi ajror pritet të bëhet më i përballueshëm në vitin 2024, sipas CEO të Zvicrës Dieter Vranckx, i cili tha se kostoja e biletave ajrore pritet të bjerë.

“Çmimet e biletave do të bien vitin e ardhshëm,” tha ai në një intervistë të dielën, pa specifikuar megjithatë se sa, përcjell albinfo.ch.

Ministri i Ekonomisë: Zvicra nuk duhet të gjurmojë oligarkët rusë

Këtë javë, Këshilli Kombëtar do të vendosë nëse Zvicra duhet të përfshihet në task forcën ndërkombëtare që kërkon paratë ruse të investuara jashtë vendit.

Megjithatë, ministri i Ekonomisë Guy Parmelin tha tashmë se ai është kundër pjesëmarrjes së Zvicrës në Task Forcën Repo, qëllimi i së cilës është të kufizojë aksesin e rusëve të sanksionuar në sistemin financiar ndërkombëtar.

“Në një botë gjithnjë e më të polarizuar, Zvicra ka një interes, si një vend neutral, në ruajtjen e një rezerve të caktuar,” tha Parmelin në një intervistë me Neue Zürcher Zeitung të dielën.

“Zvicra duhet të ruajë lirinë e saj të vendimit për këtë çështje”, shtoi ai, shkruan The Local.