Koronavirusi: çast pas çasti

Çka lejohet dhe çka nuk lejohet më 8 qershor

Të mërkurën, qeveria zvicerane do të njoftojë valën e saj të ardhshme të rregullave të bllokimit. Një dokument i lëshuar në mediat zvicerane tregon se çfarë do të lejohet - dhe çfarë nuk do të lejohet

Të mërkurën, 27 maj, Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset do të njoftojë se cilat ligje bllokimi do të zbuten kur lehtësimi tjetër i masave hyn në fuqi më 8 qershor.

Sipas gazetës zvicerane Blick, i cili mori një kopje të rrjedhës së raundit tjetër të lehtësimeve, ato do të përfshijnë përsëri lejimin e grupeve më të mëdha për t’u takuar, si dhe lehtësimin në shkolla, kopshte zoologjike dhe teatro, përcjell albinfo.ch.

Agjencia e lajmeve zvicerane Watson raporton se Berset gjithashtu është i vendosur të përfundojë gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të numrit të ulët të infeksioneve të reja dhe aktive.

Grupe, ngjarje sportive dhe demonstrime

Sipas Blick, grupeve deri në 30 persona përsëri do të lejohen të takohen nga 8 qershori.

Numri maksimal do të jetë më i lartë për protesta dhe për ngjarje sportive, me 300 persona që do të lejohen të marrin pjesë me kusht që të respektohen distancat dhe kufizimet e higjenës.

Kjo do të thotë që organizatorët duhet të sigurojnë që një distancë prej dy metrash të mbahet ndërmjet pjesëmarrësve.

Megjithë shpresat se kufiri do të shtrihej në 1.000 njerëz – siç ishte në javët para se të vendoseshin bllokimet më të rrepta të koronavirusit – kjo nuk duket e mundshme në qershor, përcjell tutje albinfo.ch.

Kampet verore

Kampet verore do të lejohen përsëri, me kusht që të mos kalojnë më shumë se 300 fëmijë.

Restorantet

Në përputhje me rregulloret aktuale, grupet në restorantet në Zvicër nuk mund të tejkalojnë katër dhe ekziston një kërkesë vullnetare që të gjithë klientët të japin të dhënat e tyre në mënyrë që ata të gjurmohen dhe të kontaktohen në rast të një shpërthimi.

Sipas raportit, maksimumi i mysafirëve për tavolinë do të shpërndahet, por grupeve më të mëdha do t’u kërkohet të regjistrohen, me informacionin e secilit pjesëmarrës që duhet të mbahet, përcjell tutje albinfo.ch.

Kufiri

Një çështje tjetër që do të diskutohet në takim është fati i kufirit jugor të Zvicrës.

Ndërsa Zvicra ka njoftuar kufijtë me Austrinë, Gjermaninë dhe Francën që do të hapen më 15 qershor, Italia në mënyrë të njëanshme njoftoi në 17 maj se do të hapte kufijtë e saj më 3 qershor – duke habitur autoritetet zvicerane.

Sipas Blick, autoritetet zvicerane shpresojnë të hapin kufijtë më 15 qershor. Sidoqoftë, nëse Italia hap kufirin më herët, do të ishte e mundur që banorët dhe qytetarët zviceranë të kalonin brenda dhe ktheheshin jashtë Italisë nga 3 qershori.

Çfarë tjetër do të hapet?

Siç është raportuar më parë, 8 qershori do të shohë gjithashtu rihapjen e atraksioneve turistike si hekurudhat malore dhe turne me varka, pishina kopshte zoologjike dhe parqe, kinema, teatro, koncerte dhe kazino.

Konkurrenca e futbollit më të lartë të Zvicrës – Superliga e Zvicrës – do të lejohet të rifillojë nga 8 qershori.