Lajme

Çmimi i testeve Covid po ndryshon në Zvicër

Që nga 11 tetori shqyrtimi për koronavirusin nuk është më falas për njerëzit e pavaksinuar. Megjithatë, nuk ka një çmim të caktuar për testin; në vend të kësaj, kostoja ndryshon nga një vend në tjetrin, transmeton albinfo.ch.

Deri më tani, qeveria rimbursoi qendrat zyrtare 47 franga për një test të shpejtë të antigjenit, por shumë vende ofrojnë mundësi më të lira.

Për shembull, media raportoi se organizatorët e një ekspozite bujqësore në St.Gallen ofruan teste për 26.50. Në Bernë, menaxherët e katër klubeve dhe disko thuhet se po planifikojnë të bëjnë testet e antigjenit në dispozicion të klientëve të tyre për vetëm 11 franga.

Dhe farmacitë vendosin çmimet e tyre gjithashtu, që dallojnë nga njëra-tjetëra.

Para pak ditëve, “Dagobert sàrl” nisi një ofertë abonimi në Cyrih dhe St. Gallen për të ulur çmimin e testimit, transmeton albinfo.ch.

Për 165 franga, klientët kanë të drejtë në 15 testime për një muaj. Kjo rezulton në 11 franga për test, në vend të 47 frangave të rekomanduara nga qeveria për testin e shpejtë të antigjenit.

Drejtori menaxhues i Dagobert, Dominik Stattler, tha se testet e tij janë të besueshme, pasi kompania punëson shumë mjekë për të mbikëqyrur cilësinë e testeve dhe punonjësit i nënshtrohen certifikimit të brendshëm, të siguruar nga specialistë të sëmundjeve infektive.

Sidoqoftë, zyrtarët shëndetësorë dhe farmacistët pohojnë se metodat e lira të shqyrtimit janë të një cilësie të diskutueshme.

“Kontrollet e kryera nga autoritetet mbikëqyrëse dhe këshillat publike kanë zbuluar mangësitë e disa prej këtyre ofertave”, sipas mjekut të kantonit të Bernës, Linda Nartey. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI