Lajme

COVID në Kinë ngadalëson ekonominë

Në dhjetor, importet e qymyrit të Kinës ranë nga një muaj më parë, sepse aktiviteti industrial u ngadalësua si rezultat i një rritjeje të rasteve të COVID-19 pas heqjes së papritur nga Pekini të kontrolleve të rrepta pandemike.

Sipas të dhënave të publikuara të premten nga Administrata e Përgjithshme e Doganave, konsumatori më i madh në botë i qymyrit konsumoi 30.91 milionë tonë lëndë djegëse fosile në dhjetor, krahasuar me 32.31 milionë tonë në nëntor. Krahasuar me 30.95 milionë tonë të importuar në dhjetor 2021, kjo ishte kryesisht e sheshtë.

Që kur Kina braktisi strategjinë e saj zero-COVID në fillim të dhjetorit, miliona njerëz janë sëmurë, duke bërë që fabrikat të mbyllen për shkak të mungesës së punëtorëve dhe duke zvogëluar kërkesën për qymyr për përdorim industrial dhe prodhimin e energjisë.

Ndërsa Kina rriti prodhimin vendas të qymyrit dhe u kërkoi ndërmarrjeve të nënshkruajnë marrëveshje afatgjata me minatorët vendas për të përmirësuar sigurinë e saj të energjisë, dërgesat e qymyrit në Kinë u ulën me 9.2% në 2022 në 293.2 milionë tonë.

Kina vendosi një kufi çmimi për qymyrin termik vendas në fillim të vitit me synimin për të ulur kostot e prodhimit të energjisë elektrike dhe për të parandaluar mungesat e energjisë në mbarë vendin si ato në 2021.

Për disa muaj, politika bëri që çmimet e brendshme të qymyrit në Kinë të ishin dukshëm më të ulëta se furnizimet ndërkombëtare, pasi çmimet globale të qymyrit u rritën për shkak të shqetësimeve të furnizimit pas luftës Rusi-Ukrainë, përcjell tutje albinfo.ch.