Lajme

Cyrihu kryeson si qyteti ku rritjet e qirave do vazhdojnë

Indeksi Global i Bubble i Pasurive të Paluajtshme UBS 2023 zbuloi se vetëm këto dy qytete mbeten në kategorinë e rrezikut të flluskave të banimit, nga nëntë qytete një vit më parë. Cyrihu kishte notën më të lartë prej 1.71, ndërsa Toyko 1.65

Kjo do të thotë se çmimet e banesave janë mbivlerësuar shumë në Cyrih. Por, sipas studimit, çmimet e qirave në qytetin zviceran po rriten edhe më shpejt se pasuritë e paluajtshme. Rritja e qirasë me pesë për qind janë të mundshme në vitet e ardhshme, thonë ekspertët e pasurive të paluajtshme të UBS, shkruan The local.

Në krahasimin e 25 qyteteve në mbarë botën, çmimet e shtëpive ranë me pesë për qind nga mesi i vitit 2022 deri në mes të 2023.

Vitin e kaluar, Toronto kryesoi ‘zonën e rrezikut të flluskave’ në renditjen e respektuar nga UBS. Ajo u pasua nga Frankfurti, Mynihu, Hong Kongu, Vankuveri, Amsterdami dhe Tel Avivi. Megjithëse pronat në këto qytete mbeten të larta, ato kanë rënë në kategorinë e ‘mbivlerësuar’ pasi bumi i çmimeve ka përfunduar, sipas UBS.

Tregjet e banesave në Miami, Gjenevë, Los Anxhelos, Londër, Stokholm, Paris dhe Sidnei mbeten të mbivlerësuara sipas renditjes së këtij viti, përcjell albinfo.ch.

Gjigandi financiar e uli lëvizjen në rritjen e inflacionit dhe normave të interesit, të cilat “kanë çuar në një rënie të mprehtë të disbalancave në tregjet e banesave”.

Megjithatë, UBS thekson se këto ndryshime nuk kanë qenë të mjaftueshme për të “përmirësuar në mënyrë kuptimplotë përballueshmërinë”.

Mesatarisht, sasia e hapësirës së jetesës që është financiarisht e përballueshme për një punonjës shërbimi të kualifikuar është ende 40 për qind më e ulët se përpara fillimit të pandemisë, shkruan The Local.

UBS shtoi se bumi i ardhshëm i pronave është tashmë në horizont pasi mungesat e banesave përkeqësohen dhe më pak leje ndërtimi lëshohen, veçanërisht në qytetet evropiane.

Matthias Holzhey, autori kryesor i studimit në UBS Global Wealth Management, tha: “Kërkesa për banesa vazhdon të grumbullohet dhe çmimet mund të rimëkëmben sapo të përmirësohen kushtet financiare për familjet.”

Çfarë po ndodh në tregun e banesave dhe qirave të Cyrihut?

Një flluskë banesash është një gjendje tregu ku çmimet rriten përtej asaj që shumica besojnë se është e arsyeshme ose e qëndrueshme.

UBS zbuloi se çmimet e shtëpive në Cyrih vazhduan të rriteshin në vitin 2023 edhe nëse ka qenë një ritëm më i ngadaltë se vitet e mëparshme.

Krahasuar me 10 vjet më parë, çmimet tani janë 50 për qind më të larta. Pronarët e pronave nuk kanë presion për të shitur, kjo është arsyeja pse çmimet mbeten të larta, sipas ekspertëve të pasurive të paluajtshme të UBS, shkruan The local.

 

Megjithatë, për shkak të rritjes së kostove të financimit me norma më të larta të interesit të hipotekave, oferta e pronave për shitje është rritur. Plus, ka shumë ndërtime që po ndodhin në Cyrih. Prandaj, UBS supozon se rritja e çmimeve do të stabilizohet dhe rreziku i një flluskë do të ulet, me Cyrihun që ka të ngjarë të dalë nga zona e flluskës në dy vjet.

Ndërkohë, qiratë janë “përshpejtuar ndjeshëm”, sipas renditjes – madje janë rritur më shpejt se çmimet e banesave.

Krahasuar me vitin e kaluar, qiratë tani janë nëntë përqind më të shtrenjta – rritja më e fortë në Zvicër.

Çmimet e qirave ka të ngjarë të mbeten të larta për shkak të mungesës së banesave dhe rritjes së popullsisë. Rritjet e çmimeve prej tre deri në pesë përqind janë të mundshme në vit, tha UBS.

Sipas UBS, çmimet e banesave në Gjenevë janë më pak se 20 për qind më të larta se 10 vjet më parë dhe kanë stagnuar midis mesit të 2022 dhe mesit të 2023.

“Megjithëse qyteti përfiton nga statusi i tij ndërkombëtar, perspektiva ekonomike është e përzier dhe rritja e popullsisë mbetet e ndrydhur pasi migrimi jashtë në rajone më të përballueshme është i rëndësishëm,” tha UBS në studim, përcjell albinfo.ch.