Lajme

Disa fakte interesante për ekonominë zvicerane

Zvicra është një nga ekonomitë më konkurruese në botë, në një pjesë të madhe falë sektorit të saj të lulëzuar të shërbimit, e veçanërisht atij financiar. Sipas standardeve ndërkombëtare, borxhi publik në Zvicër është i ulët dhe vendi ka një sistem tatimor konkurrues. Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme janë shtylla kryesore e ekonomisë zvicerane të orientuar drejt eksportit.

Politika e saj e afatgjate e sigurisë monetare dhe stabiliteti politik ka bërë Zvicra të jetë një strehë e sigurt për investitorët, duke krijuar një ekonomi që është gjithnjë e varur nga një valë e qëndrueshme e investimeve të huaja. Për shkak të përmasave të vogla të vendit dhe specializimit të lartë të punës, industria dhe tregtia janë çelësat për jetesë ekonomisë së Zvicrës. Zvicra ka arritur të ardhurat për kokë banori një nga më të larta në botë me shkallën e papunësisë të ulët dhe një buxhet të balancuar. Sektori i shërbimeve ka luajtur një rol të rëndësishëm ekonomik.

Përveç kësaj, ekonomia e Zvicrës renditet e para në botë në Indeksin Global të Inovacionit 2015 dhe e treta në 2020 në Raportin Global të Konkurrencës. GDP e Zvicrës është e dyta më e larta në botë per capita, gjë që e bën atë një nga vendet më të mira në botë për të jetuar.

  1. Zvicra ka GDP-në e dytë më të madhe për kapital në botë.
  2. Mbi 99% e kompanive zvicerane janë ndërmarrje të vogla dhe të mesme (më pak se 250 të punësuar)
  3. Bujqësia kontribuon vetëm 0.7% në GDP-në e saj, ndërsa sektori i shërbimeve zë 74%.
  4. Zvicra është eksportuesi kryesor i orëve në botë. Sipas qeverisë zvicerane, vendi eksporton orë dhe produkte të orës me një vlerë prej më shumë se $21 miliardë në vit.
  5. Zvicra ka normën më të ulët të TVSH-së në Europë. 8% vendoset për shumicën e mallrave dhe shërbimeve, 3.8% për shërbimet e akomodimit dhe 2.5% për nevojat themelore./albinfo.ch

 

Shkruan: Florent Ibrahimi