Ekonomi

Dollari bie, forcohet euro

Euro ka përfituar të premten nga rënia e dollarit amerikan.

Euro gjithashtu është forcuar edhe kundrejt frangut zviceran. Monedha e përbashkët evropiane tashmë kushton 1.1550 franga. Në të kundërtën, dollari amerikan ra pak ndaj frangut zviceran dhe do të kushtojë 0.9380 franga, shkruan albinfo.ch.
Prejse presidenti i SHBA-së, Donald Trump, njoftoi të enjten në mbrëmje për rritjen e tarifave të mbrojtjes për importin e çelikut dhe aluminit, dollari është nën presion. Që atëherë, euro ka fituar pothuajse dy centë në vlerë në krahasim me monedhën amerikane, por edhe në krahasim me shumë monedha të tjera.

Me taksa Trump dëshiron të sigurojë punët e rreth 85,000 punonjësve të çelikut amerikan. Por ekonomistët shohin probleme: Kompanitë që përpunuan çelikun dhe aluminin, si nga industria e automobilëve, janë shumë më të rëndësishme për ekonominë amerikane sesa vetë industria e çelikut, tha ekonomisti i Commerzbank, Bernd Weidensteiner. Për kompanitë e përpunimit, megjithatë, shpenzimet rriten për shkak të detyrimeve doganore. “Kjo mund të rezultojë në humbjen e më shumë vendeve të punës në këto industri sesa mund të sigurohet nga mbrojtja doganore në industrinë e çelikut dhe aluminit”.

Shumë ekspertë gjithashtu theksuan rrezikun e një konflikti ndërkombëtar tregtar nëse vendet e tjera u përgjigjën me kundërmasat. Në rastin më të keq, një kolaps i rendit botëror të tregtisë, me pasoja fatale për ekonominë gjermane të orientuar nga eksporti, paralajmëroi Jürgen Matthes të Institutit të Biznesit gjerman (IW). Trump, nga ana tjetër, është i bindur se SHBA-ja do të fitojë çdo mosmarrëveshje tregtare, sepse ata importojnë më shumë nga shumë vende se ato që eksportojnë atje. Ekonomistët e refuzojnë këtë pikëpamje, kryesisht për shkak se tregtia nuk është një lojë zero, por për vendet e eksportit dhe importit shpesh është e dobishme.