Integrimi

Dy libra të rinj të krijuesit Besim Xhelili nga Austria

Ta lexosh poezinë e dikujt nënkupton ta zbulosh botën e tij të fshehur, ta përcjellësh rrugën e ndërdijes së tij, të jetosh me vargjet e tij, të mendosh me mendimet e tij, t’i ndjesh emocionet e tij

 

Shkrimtari tetovar i cili jeton dhe vepron në Vjenë të Austrisë, ka nxjerrë në treg dy libra të rinj. Bëhet fjalë për më përmbledhjen me poezi “Besa” dhe romanin me titull “1803”.

Libri “Besa” është  vëllimi i pestë i tij më poezi. Libri ka 81 poezi lirike me motive të dashurisë. Ndërkohë libri tjetër “1803” është romani i parë i autorit shqiptar. Të dy librat janë botuar nga Shtëpia Botuese “Fishta” në Prishtinë.

Për librat e autorit Besim Xhelili kanë bërë recensione edhe autorë të njohur të letrave shqipe.

“Poezia e Besim Xhelilit shpesh është narrative. Me gjallëri dhe varg ekspresiv krijon rrëfimin dhe e pikturon atë me ngjyrat përrallore romantike. Vizualiteti në poezinë e tij është fort i theksuar. Imazhet e tij janë të thjeshta, të pastra, ngjyrat janë tëtheksuara dhe para syve të lexuesve rrjedhin si një peizazh i pikturuar gjatë gjithë jetës. Këto ngjyra dhe këta tinguj janë të shkrira në aromën e dashurisëe cila ndjehet me të gjitha shqisat”, ka thënë në recensonin e tij, shkrimtari DemirReshiti.

Ndërkohë, shkrimtari Engjëll I. Berisha shkruan: “Duke lexuar Besim Xhelilin në poezitë e tij, lexon koherencën e shkrimit poetik të disa gjeneratave që nuk kanë se si t’i ikin fjalës trazim, dashuri, mall e shumë morfemave tjera që formojnë kuptime. Dhe, gjithsesi, poeti Xhelili, paraqet vetveten në shumësinë, e në madhështinë e poezisë shqipe”.

Edhe shkrimtarja Majlinda Nana -Rama jep komplimente autorit rreth përmbledhjes së librit me poezi. “Poezitë e këtij libri kanë stil, kanë shpirt, kanë diapazon krijues e reflektojnë, dukshëm dhe padukshëm, në labirintet e së përditshmes sonë të përbashkët mbarëglobale dhe të qenësishme sa vetë jeta”.

Në anën tjetër, për të folur më shumë rreth romanit “1803” të autorit Xhelili, është përkujdesur shkrimtari, PrendBuzhala.

“Romanit të tij Besim Xhelili i ka dhënë një titull specifik “1803” që shënjon datën 18 mars kur zë fill rrëfimi romanor për dashurinë. Në fillim autori ka vënë dy paratekste që shënjojnë semantikën dhe poetikën e veprës. Te parateksti i parë dashurinë e quan forcë hyjnore që dhuron gëzim dhe lumturi: “Dashuria e saj më shëroi dhe më dha jetë...”, kurse te parateksti i dytë e vërteta dhe imagjinata kanë ndërthurjet e tyre, sipas ligjësive të artit, madje autori e vë në kornizat e rrëfimit imagjinativ edhe emrin e tij, edhe të personazheve tjerë e ku protagonistë kryesorë shfaqet emri autorial nën emblemën ideogarfike të një emri të ri, Besarit”.

Autori Besim Xhelili ka thënë për “albinfo.ch” se përurimi i librave të tij do të bëhet më 12.03 në Gjermani, për të vazhduar në maj në Vjenë, në Zvicër, e pastaj verës në vendlindje.

Xhelili, i cili nga viti 1998 jeton dhe punon në Vjenë të Austrisë, merret kryesisht më shkrime, por bën edhe shërbime të ndryshme kompjuterike. Për katër vite ai ishte kryetar i LSHKSHA “Aleksandër Moisu” në Vjenë.

Para botimit të këtyre dy librave, autori ka botuar edhe katër libra të tjerë më poezi si: “Emocione”, “Unë në sytë e tu”, “Baladë e ngrirë”, dhe “Mes luleve dhe lotit”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI