Lajme

Dy universitete zvicerane renditen në mesin e 10 më të mirëve të Evropës

Në vlerësimin e ri të universiteteve të Evropës, analisti arsimor me qendër në Londër, Quacquarelli Symonds (QS), gjeti se dy nga universitetet më të mira të Zvicrës, institutet politeknike të Cyrihut dhe Lozanës – janë ndër më të mirët.

Kriteret për renditjen e 688 universiteteve në 42 vende, duke përfshirë 106 universitete që nuk janë renditur kurrë më parë nga QS, bazohen në “njohjen globale, aftësinë kërkimore, burimet e mësimdhënies, ndërkombëtarizimin dhe rezultatet e punësimit”, tha QS në një njoftim, shkruan The Local.

Numri 2: Instituti Federal Politeknik i Teknologjisë, Cyrih (ETH)

Universiteti i kërkimit publik i fokusuar në shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë, mori rezultatin e përgjithshëm prej 99.4 (nga 100).

Gjithashtu performoi shumë mirë në kategoritë individuale: 100 për reputacionin akademik; 99 për reputacionin e saj si punëdhënës; 99.8 për citimet akademike; 94.7 për kërkimin ndërkombëtar; 99.4 për rezultatet e punësimit; 96.9 për diversitetin e studentëve ndërkombëtarë; dhe 100 për raportin ndërkombëtar të fakultetit, përcjell albinfo.ch.

ETH nuk është i panjohur për vlerësimet: ai është renditur nga QS dhe institucione të tjera ndër më të mirat jo vetëm në Evropë, por edhe globalisht.

E themeluar në vitin 1855, ETH, e cila ka rreth 20,000 studentë, mund të mburret me të diplomuar të famshëm, duke përfshirë Albert Einstein dhe shumë fitues të tjerë të çmimit Nobel.

Numri 9: Instituti Politeknik Federal i Lozanës (EPFL)

I njohur si institucioni motër i ETH, EPFL, i cili është gjithashtu një universitet kërkimor publik, i specializuar kryesisht në inxhinieri dhe shkenca natyrore.

Rezultati i tij i përgjithshëm në renditjen e QS është 93.2. Ka marrë 97.9 në kategorinë e reputacionit akademik; 95.5 në reputacionin e punëdhënësit; 99.9 në citate akademike; 74 për kërkimin ndërkombëtar; 96.8 për raportin fakultet-student; dhe 100 si për diversitetin ndërkombëtar të studentëve, ashtu edhe për diversitetin ndërkombëtar të fakulteteve, shkruan The Local.

Disa vite më parë, EPFL, e cila ka pak më shumë se 11,000 studentë, u njoh për ‘ndërkombëtarizmin’ e saj në një renditje prestigjioze të Times Higher Education (THE).

Po universitetet e tjera zvicerane?

Ndërsa nuk renditen aq lart sa ETH dhe EPFL, tri institucione të tjera arsimore renditen në mesin e 100 më të mirëve (që nuk është një rezultat i keq, duke marrë parasysh që 688 universitete u vlerësuan nga QS: Universiteti i Gjenevës është në vendin e 60-të, Bazel 74 dhe Berna në të 76-ën, përcjell albinfo.ch.